na podstawie:
https://cookieandkate.com/west-african-peanut-soup/
https://themodernproper.com/african-peanut-soup
składniki:
- 1,5-2 czerwone cebule
- 6 ząbków czosnku
- ok. 4-5 cm imbiru
- prawie 1,5 szklanki masła orzechowego
- pęczek jarmużu
- 1,5 łyżeczki goczugaru (można też spróbować papryczkę jalapeno)
- 2 łyżeczki soli
- nieco ponad litr wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka pulpy pomidorowej
- olej
- pieprz
sposób:
W dużym garnku smażyć posiekaną cebulę przez 3-4 minuty. Gdy zmięknie, dodać posiekany imbir, czosnek i paprykę goczugaru. Po szybkim przesmażeniu dodać koncentrat pomidorowy i pieprz mielony. Kiedy składniki ściemnieją dodać pulpę pomidorową, wodę i masło orzechowe. Doprowadzić do wrzenia i mieszać aż do połączenia składników (ważne, żeby masło orzechowe było dosyć świeże, płynne, w przeciwnym wypadku trzeba starannie wymieszać grudy orzechowe). Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, następnie dodać posiekany jarmuż. Na końcu doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba.
Można podawać z ryżem (długim, suchym, lub brązowym) ale w sumie nie trzeba.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz