zupa orzeszkowa

na podstawie: 

https://cookieandkate.com/west-african-peanut-soup/
https://themodernproper.com/african-peanut-soup


składniki:

  • 1,5-2 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 4-5 cm imbiru
  • prawie 1,5 szklanki masła orzechowego
  • pęczek jarmużu
  • 1,5 łyżeczki goczugaru (można też spróbować papryczkę jalapeno)
  • 2 łyżeczki soli
  • nieco ponad litr wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka pulpy pomidorowej
  • olej
  • pieprz


sposób:

W dużym garnku smażyć posiekaną cebulę przez 3-4 minuty. Gdy zmięknie, dodać posiekany imbir, czosnek i paprykę goczugaru. Po szybkim przesmażeniu dodać koncentrat pomidorowy i pieprz mielony. Kiedy składniki ściemnieją dodać pulpę pomidorową, wodę i masło orzechowe. Doprowadzić do wrzenia i mieszać aż do połączenia składników (ważne, żeby masło orzechowe było dosyć świeże, płynne, w przeciwnym wypadku trzeba starannie wymieszać grudy orzechowe). Zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 minut, następnie dodać posiekany jarmuż. Na końcu doprawić solą i pieprzem, jeśli potrzeba.

Można podawać z ryżem (długim, suchym, lub brązowym) ale w sumie nie trzeba.

koniec.

Komentarze