modra kapusta po koreańsku

przepis na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/modra-kapusta-po-koreansku/

składniki:

  • ok. 500 g czerwonej kapusty
  • 1/2 najlepiej kwaśnego jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek cybuchów
  • 1/2 szklanki czerwonego wina, soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • 3/4 łyżki papryki gochugaru
  • 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzika
  • sól
  • olej

oraz do podania: posiekany szczypiorek, sezam

sposób:

Kapustę cienko posiekać, jabłko zetrzeć na tarce. Rozgrzać olej, dodać rozdrobnione warzywa i smażyć przez 3-6 minut co jakiś czas mieszając. Czosnek drobno posiekać i dodać do warzyw. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić bez przykrycia przez kilka minut, czyli do czasu, aż cały płyn odparuje. 

Na sam koniec posiekać cybuchy, zostawić kilka łyżek, a całą resztę wsypać do kapusty i wymieszać. Posypać resztą cybuchów i sezamem. Jeść z ryżem lub kaszą.

Komentarze