przepis na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/modra-kapusta-po-koreansku/
składniki:
- ok. 500 g czerwonej kapusty
- 1/2 najlepiej kwaśnego jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek cybuchów
- 1/2 szklanki czerwonego wina, soku jabłkowego
- 1/4 szklanki wody
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- 3/4 łyżki papryki gochugaru
- 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzika
- sól
- olej
oraz do podania: posiekany szczypiorek, sezam
sposób:
Kapustę cienko posiekać, jabłko zetrzeć na tarce. Rozgrzać olej, dodać rozdrobnione warzywa i smażyć przez 3-6 minut co jakiś czas mieszając. Czosnek drobno posiekać i dodać do warzyw. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić bez przykrycia przez kilka minut, czyli do czasu, aż cały płyn odparuje.
Na sam koniec posiekać cybuchy, zostawić kilka łyżek, a całą resztę wsypać do kapusty i wymieszać. Posypać resztą cybuchów i sezamem. Jeść z ryżem lub kaszą.
Komentarze
Prześlij komentarz