ciasto marchewkowo-orzechowe

przepis na podstawie: https://ottolenghi.co.uk/recipes/carrot-and-walnut-cake-method?fbclid=IwAR3VvjLgPLGtcLpJiQO7EGRFxSvu8szmtpP9AMYeVN2o8gAElvvrc8CHo3k


składniki:

  • 160g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 jajka
  • 150g oleju słonecznikowego, lub pół na pół oleju i roztopionego masła
  • 120g cukru
  • 70g orzechów włoskich, poszatkowanych
  • 135g marchewki, startej na dużych oczkach
  • szczypta soli
sposób:

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Żółtka lekko ubić. Dodać tłuszcz, cukier i zmiksować (ok. 2 min.). Następnie wmieszać posiekane orzechy i startą marchewkę, a na końcu mąkę z przyprawami, proszkiem i sodą.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać do marchewkowej masy w 3 partiach - lepiej żeby zrobić to dosyć niedbale, mogą zostać białe smugi z białek.

Piec ok. 40-60 minut do suchego patyczka. Jeśli za bardzo się przypieka, przykryć w czasie pieczenia folią.

koniec.

Komentarze