przepis na podstawie: https://ottolenghi.co.uk/recipes/carrot-and-walnut-cake-method?fbclid=IwAR3VvjLgPLGtcLpJiQO7EGRFxSvu8szmtpP9AMYeVN2o8gAElvvrc8CHo3k
składniki:
- 160g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 2 jajka
- 150g oleju słonecznikowego, lub pół na pół oleju i roztopionego masła
- 120g cukru
- 70g orzechów włoskich, poszatkowanych
- 135g marchewki, startej na dużych oczkach
- szczypta soli
sposób:
Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Żółtka lekko ubić. Dodać tłuszcz, cukier i zmiksować (ok. 2 min.). Następnie wmieszać posiekane orzechy i startą marchewkę, a na końcu mąkę z przyprawami, proszkiem i sodą.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać do marchewkowej masy w 3 partiach - lepiej żeby zrobić to dosyć niedbale, mogą zostać białe smugi z białek.
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Dodawać do marchewkowej masy w 3 partiach - lepiej żeby zrobić to dosyć niedbale, mogą zostać białe smugi z białek.
Piec ok. 40-60 minut do suchego patyczka. Jeśli za bardzo się przypieka, przykryć w czasie pieczenia folią.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz