kombinacja przepisów: http://www.upieczona.pl/tarta-mango/ i https://www.rozkoszny.pl/tarta-dyniowa-pumpkin-spice-z-palonym-miodem-i-pomarancza/
składniki:
spód:
- 200 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- ½ łyżeczki soli
- 150 g masła
masa:
(z poniższych proporcji wychodzi za dużo masy, w nawiasie proponowana modyfikacja)
- 200g nerkowców [250g]
- 550g pulpy z mango [450g]
- sok i skórka z cytryny (z ok. 1 cytryny)
- szczypta soli
- 7g agaru [5g] + 135g wody [95g]
sposób:
W garnuszku rozpuścić masło, gotować często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Wystudzone masło wlać do mąki, wymieszać a następnie włożyć masę na chwilę do lodówki żeby trochę stężała. Następnie wylepić masą formę na tartę (oczywiści razem z brzegami) i włożyć do zamrażalnika do całkowitego stężenia. Przed włożeniem do piekarnika na tarcie umieścić kamyczki obciążające. Piec w 190 stopniach Celsjusza (czyli ok. 4) przez około 30 min (sprawdzić wcześniej, żeby nie przypiekł się zbyt mocno).
W międzyczasie nerkowce umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy. W garnku blendujemy ciepłe nerkowce, pulpę z mango, sok i skórkę z cytryny oraz sól na gładką masę (blendujemy wszystko razem!). W razie potrzeby dodajemy więcej soku z cytryny.
Na małej patelni umieszczamy agar oraz wodę. Całość dokładnie mieszamy do momentu kiedy agar całkowicie wymiesza się z wodą. Całość podgrzewamy, doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając, do momentu kiedy masa zgęstnieje a konsystencją będzie przypominała gęsty budyń. Masa powinna lekko bulgotać. Agar dodajemy do zblendowanej masy z nerkowców. Całość jeszcze raz blendujemy.
Masę przekładamy na wcześniej wystudzony spód. Tartę wkładamy na kilka godzin do lodówki.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz