przepis za: https://www.rozkoszny.pl/tarta-dyniowa-pumpkin-spice-z-palonym-miodem-i-pomarancza/
składniki:
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 25 g cukru pudru
- ½ łyżeczki soli
- 150 g masła
masa dyniowa:
- 200 g puree dyniowego
- 50 g masła
- 50 g miodu (czyli dwie łyżki z kopką)
- ⅓ szklanki śmietanki wege (np. sojowej)
- 2 duże jajka
- 2 łyżki brązowego cukru
- otarta skórka z pomarańczy
- ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- trochę startej gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
- trochę ziarnek wanilii
sposób:
W garnuszku rozpuścić masło, gotować często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Wystudzone masło wlać do mąki, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie włożyć masę na chwilę do lodówki żeby trochę stężała. Następnie wylepić masą formę na tartę (oczywiści razem z brzegami) i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania masy dyniowej.
W garnuszku rozpuścić masło (analogiczny proces do tego powyżej). Gdy masło będzie gotowe, dodać miód. Gotować je aż zgęstnieje i nabierze wytrawnego zapachu. Dodać wtedy śmietankę i zdjąć z ognia, ostudzić.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym mikserem - ma być puszyste, ale bez przesady. Wmieszać do masy jajecznej puree dyniowe, a następnie resztę składników + palony miód. Wylać masę na schłodzony spód. Piec w 190 stopniach Celsjusza (czyli ok. 4) (góra-dół) przez około 30-40 minut, do momentu gdy masa będzie ścięta po bokach, ale będzie ruszać się na środku jak galaretka. Otwórz piekarnik i zostaw w nim tartę do wystudzenia.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz