tarta dyniowa

przepis za: https://www.rozkoszny.pl/tarta-dyniowa-pumpkin-spice-z-palonym-miodem-i-pomarancza/

składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 g masła
masa dyniowa:
  • 200 g puree dyniowego
  • 50 g masła
  • 50 g miodu (czyli dwie łyżki z kopką)
  • ⅓ szklanki śmietanki wege (np. sojowej)
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • otarta skórka z pomarańczy
  • ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • trochę startej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
  • trochę ziarnek wanilii
sposób:

W garnuszku rozpuścić masło, gotować często mieszając, około 8 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Wystudzone masło wlać do mąki, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie włożyć masę na chwilę do lodówki żeby trochę stężała. Następnie wylepić masą formę na tartę (oczywiści razem z brzegami) i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania masy dyniowej.

W garnuszku rozpuścić masło (analogiczny proces do tego powyżej). Gdy masło będzie gotowe, dodać miód. Gotować je aż zgęstnieje i nabierze wytrawnego zapachu. Dodać wtedy śmietankę i zdjąć z ognia, ostudzić.
Jajka ubić z cukrem trzcinowym mikserem - ma być puszyste, ale bez przesady. Wmieszać do masy jajecznej puree dyniowe, a następnie resztę składników + palony miód. Wylać masę na schłodzony spód. Piec w 190 stopniach Celsjusza (czyli ok. 4) (góra-dół) przez około 30-40 minut, do momentu gdy masa będzie ścięta po bokach, ale będzie ruszać się na środku jak galaretka. Otwórz piekarnik i zostaw w nim tartę do wystudzenia. 

koniec.

Komentarze