na podstawie: WegeTuby https://www.youtube.com/watch?v=EzGPt11XaTQ&list=RDCMUCBZPS5529vwdGDTna2hVXNA&index=15
składniki:
- 150-200 ml oleju kokosowego rafinowanego
- ok. 100 ml oleju o słabym smaku, np. rzepakowego
- 1 kostka wędzonego tofu
- 2 średnie cebule
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-2 czubate łyżki majeranku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól i sporo pieprzu
sposób:
Dzień wcześniej włożyć tofu do zamrażalnika. Przed przygotowaniem, rozmrozić tofu. Ma to na celu spowodowanie łatwiejszego wyciśnięcia wody z tofu i "zgąbczenia" jego struktury. Silnie ściskać tofu, tak, żeby wycisnąć z niego jak najwięcej wody, a następnie porwać je na drobne kawałeczki. Następnie na 2-3 łyżkach oleju kokosowego podsmażyć poszarpane tofu, do momentu aż zacznie się złocić (ma być sprężyste i miejscami chrupiące). Wtedy dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się złocić na brzegach (ale jeszcze większa jej część pozostanie zeszklona) dodajemy obrane, posiekane w kostkę jabłko (wielkość kostki - mniej więcej, jak cebuli). Po mniej więcej 3 minutach dalszego podsmażania należy dodać suszony majeranek, płatki drożdżowe, sos sojowy, sól i pieprz (całość ma być lekko przesolona). Następnie dodać pozostałą część oleju kokosowego - już tylko ma się stopić - i wyłączyć podgrzewanie. Dodać również olej rzepakowy. Wymieszać.
Przelać do słoika i odstawić do wystygnięcia i stężenia.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz