na podstawie przepisów: https://www.winiary.pl/przepisy/pyzy-ziemniaczane-z-miesem/, https://www.olgasmile.com/pyzy.html, https://kuchnialidla.pl/paszteciki-z-grzybami-i-soczewica
składniki (na 4 porcje):
na ciasto:
- 1 kg ziemniaków (może być odrobina więcej)
- mąka ziemniaczana
- jajko
- sól
- 100 g zielonej soczewicy
- 2-4 garście suszonych grzybów
- można dodać pieczarki
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 szczypty tymianku
- 2 szczypty majeranku
- 2 szczypty lubczyku
- 2 szczypty mielonego kminku
- sól, pieprz (dużo)
- olej, masło (ok. 30 g)
sposób:
Farsz
Farsz dobrze przygotować dzień wcześniej, żeby mieć mniej pracy w dniu zjadania pyz.
Suszone grzyby namoczyć w stosunkowo niedużej ilości wody i ugotować. Soczewicę ugotować i dokładnie odsączyć. Jeśli używamy pieczarek, to pokroić je w niewielką kostkę i podsmażyć do zezłocenia. Wtedy dodać posiekany czosnek i posiekane suszone grzyby. Całość podsmażyć. Następnie dodać wodę z gotowania grzybów, wszystkie przyprawy i mieszamy do czasu aż woda praktycznie wyparuje. Wtedy dodajemy masło i soczewicę. Całość ma mieć bardzo gęstą konsystencję i musi być doprawione w taki sposób, żeby było wyborne. Następnie częściowo blendujemy masę.
Ciasto
Ziemniaki obrać. Połowę ugotować, a drugą połowę zetrzeć jak do placków ziemniaczanych i odcisnąć z nadmiaru wody (nie wystarczy ich odsączyć, trzeba je odcisnąć przez ściereczkę - mają być niemal suchym wiórem!). Ugotowane, przeciśnięte ziemniaki oraz stare ziemniaki łączymy w garnku, ubijamy na dnie i dzielimy na 4 części. Jedną z tych części wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (odłożone ziemniaki wrzucamy z powrotem do garnka). Dodajemy jajko i całość mieszamy na gładką, kluskową masę. Warto ją też posolić.
Pyzy
Wygodnie jest z farszu ulepić sobie najpierw małe kuleczki, a następnie wkładać je w placek ciasta pyzowego i obtaczać formując kulki wielkości bardzo dużych orzechów włoskich. Pyzy gotujemy w mocno słonej wodzie przez kilka minut (ok. 2-3 minuty od wypłynięcia). Oczywiście podawać ze sporą ilością podsmażonej cebuli.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz