W miejsce twarogu można wstawić chyba dowolną masę o zbliżonej konsystencji.
Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm, lub na inną blaszkę o powierzchni ok 450 cm².
składniki:
- 800 g twarogu lub czegoś w zamian (np. 500 g tofu silken firm albo 500 g nieco przegotowanej kaszy jaglanej + 250 g pogotowanych przez 15 min nerkowców + sok i skórka z 1,5 cytryny + szczypta soli)
- 80 g masła
- 5 większych jajek
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 90-100 g cukru
- ok. 10 g cukru waniliowego (można więcej)
- szczypta soli
sposób:
Zmiksować miękkie masło z cukrem. Następnie dodać żółtka i dalej miksować. Do takiej masy stopniowo dodawać masę twarogową i całość dalej miksować. Finalnie dodać mąkę, skropię i sól. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać pianę do masy twarogowej, przelać na wyłożoną papierem blaszkę i piec w temperaturze 180 st. przez godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz