kapuśniak

Zupa może nie jest zjawiskowa w smaku, ale jest w porządku i jest pomysłem, jak wykorzystać resztki z dna słoika lekko podpsutej kiszonej kapusty.


składniki:

  • 1/2 słoika kiszonej kapusty
  • 1/8 główki świeżej kapusty
  • mała garść połamanych/pociętych grzybów leśnych
  • duża cebula
  • duży ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 4-5 ziemniaków
  • 1/3 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
  • olej (jeśli ma się wege smalec, to można dodać łyżkę, albo i dwie)
  • sól i pieprz


sposób:

Cebulę pokroić w kostkę i w garnku podsmażyć. Gdy zacznie się złocić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną świeżą kapustę. Całość smażyć do czasu, aż kapusta miejscami zacznie brązowieć. Zalać wodą, dodać startą marchew, posiekaną kiszoną kapustę, grzyby, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, soczewicę, koncentrat i przyprawy. Gotować pół godziny lub dłużej.


koniec.

Komentarze