Zupa może nie jest zjawiskowa w smaku, ale jest w porządku i jest pomysłem, jak wykorzystać resztki z dna słoika lekko podpsutej kiszonej kapusty.
składniki:
- 1/2 słoika kiszonej kapusty
- 1/8 główki świeżej kapusty
- mała garść połamanych/pociętych grzybów leśnych
- duża cebula
- duży ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 4-5 ziemniaków
- 1/3 szklanki zielonej soczewicy
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki
- olej (jeśli ma się wege smalec, to można dodać łyżkę, albo i dwie)
- sól i pieprz
sposób:
Cebulę pokroić w kostkę i w garnku podsmażyć. Gdy zacznie się złocić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną świeżą kapustę. Całość smażyć do czasu, aż kapusta miejscami zacznie brązowieć. Zalać wodą, dodać startą marchew, posiekaną kiszoną kapustę, grzyby, ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, soczewicę, koncentrat i przyprawy. Gotować pół godziny lub dłużej.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz