grzybki marynowane (do modyfikacji)

nowy przepis (na 7 dżemowych słoików):

  • 1,3 kg grzybów (maślaki, podgrzybki)
  • litr wody
  • 4 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • pieprz w kulkach
  • 6 łyżek cukru
  • 4 kopiate łyżeczki soli
  • 120 ml octu 15%
  • gorczyca i goździki
sposób:
Grzyby oczyścić i wrzucić do garnka, zalać zimną wodą i podłączyć ogień. Zagotować i gotować maślaki 5-7 minut, podgrzybki 10-12 minut. Grzyby odcedzić i przelać zimną wodą.
W między czasie przygotować marynatę i wyparzyć słoiki. Do zimnej wody dodać liście, ziele angielskie, kilkanaście kulek pieprzu, cukier i sól. Chwilę pogotować, następnie dolać octu. Do połowy słoików wsypać kilka-kilkanaście kulek gorczycy, do drugiej połowy dodać po pół goździka na słoik. Generalnie do słoików można dodać jeszcze po kilka kulek pieprzu.
Grzyby wrzucić do gotującej się zalewy, poczekać do ponownego zagotowania i wkłada do słoików, zalewać zalewą, zakręcać i odwracać. Odczekać 3 tygodnie.


Gdyby ten przepis okazał się jeszcze nienajlepszy, to tu propozycje:
https://www.przepisy.pl/blog/pyszne-maslaki-przedstawiamy-jak-je-zamarynowac-krok-po-kroku
https://www.youtube.com/watch?v=lVfND7wDwL8
https://aniagotuje.pl/przepis/grzyby-marynowane
https://www.youtube.com/watch?v=bEzthKtsZXI


poniższy przepis na podstawie: https://uwagababciagotuje.blogspot.com/2017/10/przepis-na-grzyby-marynowane-na-zime.html?m=1&fbclid=IwAR1H0GNv21GM3wkb3UBp9nxnXVGcumWKgzYTECzcVcY5RyOsi07dSToXyJM

uwaga! ten przepis wymaga modyfikacji, bo grzybki wyszły za mało słodkie i słone, można dodać trochę pieprzu

składniki (na 1kg grzybów, słoiki 3x 700ml):

do obgotowania:

  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 średnia cebula
na marynatę:
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 1 litr wody
  • 4 liście laurowe
  • ok. 15 ziarenek ziela angielskiego
  • ok. 15-20 ziarenek pieprzu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • kilka ziarenek białej gorczycy do każdego słoika
sposób:

Grzyby po oczyszczeniu należy opłukać w zimnej wodzie. Zagotować wszystkie składniki "do obgotowania" i do gotującej się wody wrzucić grzyby. Gotować ok. 15 minut. Odcedzić. w międzyczasie przygotować marynatę i wyparzyć słoiki. Jeszcze gorące grzybki przełożyć do  słoików, dodać gorczycę, a następnie zalać zagotowaną marynatą, zostawiając ok. 1cm odstęp od góry słoika. Zakręcić, odwrócić do góry dnem.

koniec.

Komentarze