przepis za: https://nietylkopasta.pl/salatka-z-pieczonym-kalafiorem/fbclid=IwAR2tOA6nFTlBA54y8hXrk1R_wqVawKJGpvac8tlV7MXytxQN4ROIF8XMKCw
składniki:
- 1 kalafior
- oliwa
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 i 2/3 szklanki suchej ciecierzycy
sos tahini:
- 1/3 szklanki pasty tahini
- 1/3 szklanki wody
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki soli
sposób:
Dzień wczesniej namoczyć ciecierzycę. Kolejnego dnia ugotować ciecierzycę (koniecznie trzeba odlać wodę z moczenia) z łyżeczką sody oczyszczonej, do miękkości, czyli ok. 20-30 minut.
Małe różyczki kalafiora doprawić solą i pieprzem, zamarynować w oliwie. Piec w rozgrzanym (ok. 6 na pokrętle) piekarniku ok. 30 minut.
Małe różyczki kalafiora doprawić solą i pieprzem, zamarynować w oliwie. Piec w rozgrzanym (ok. 6 na pokrętle) piekarniku ok. 30 minut.
Przygotować cytrynowy sos tahini. Dodać do blendera tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek, kminek, ostrą paprykę i sól. Blendować, aż sos stanie się gładki. Odstawić do lodówki.
Kalafior i ciecierzycę posypać natką i polać sosem tahini przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz