ciecierzyca z pieczonym kalafiorem

przepis za: https://nietylkopasta.pl/salatka-z-pieczonym-kalafiorem/fbclid=IwAR2tOA6nFTlBA54y8hXrk1R_wqVawKJGpvac8tlV7MXytxQN4ROIF8XMKCw

składniki:

  • 1 kalafior
  • oliwa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 1 i 2/3 szklanki suchej ciecierzycy
sos tahini:

  • 1/3 szklanki pasty tahini
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki soli
sposób:
Dzień wczesniej namoczyć ciecierzycę. Kolejnego dnia ugotować ciecierzycę (koniecznie trzeba odlać wodę z moczenia) z łyżeczką sody oczyszczonej, do miękkości, czyli ok. 20-30 minut.
Małe różyczki kalafiora doprawić solą i pieprzem, zamarynować w oliwie. Piec w rozgrzanym (ok. 6 na pokrętle) piekarniku ok. 30 minut.
Przygotować cytrynowy sos tahini. Dodać do blendera tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek, kminek, ostrą paprykę i sól. Blendować, aż sos stanie się gładki. Odstawić do lodówki.
Kalafior i ciecierzycę posypać natką i polać sosem tahini przed podaniem.

Komentarze