ciecierzyca z pieczonym kalafiorem - sałatka

przepis na podstawie: https://nietylkopasta.pl/salatka-z-pieczonym-kalafiorem/fbclid=IwAR2tOA6nFTlBA54y8hXrk1R_wqVawKJGpvac8tlV7MXytxQN4ROIF8XMKCw

składniki (na 4 porcje):

  • 1 kalafior (może być większy)
  • oliwa
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • 2/3 szklanki suchej ciecierzycy
  • pół papryczki chilli (z braku świeżej można dodać suszoną do sosu)
  • 3-4 garście pomidorków koktajlowych
  • 1-2 sałaty rzymskie
  • młoda cebulka/cybuchy
sos tahini:

  • 4 duże łyżki świeżego tahini
  • 1/3 szklanki wody
  • sok z połówki cytryny albo więcej
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól (sporo)
sposób:
Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. Kolejnego dnia ugotować ciecierzycę z łyżeczką sody oczyszczonej, do miękkości, czyli ok. 20-30 minut.
Małe różyczki kalafiora doprawić solą i pieprzem, zamarynować w oliwie. Piec w rozgrzanym (ok. 6 na pokrętle) piekarniku ok. 30 minut.
Przygotować sos tahini: wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z tahiną, wodą, sokiem z cytryny, kuminem, solą.
Kalafior i ciecierzycę posypać natką i polać sosem tahini. Dodać przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną sałatę.

koniec.

Komentarze