przepis na podstawie: https://nietylkopasta.pl/salatka-z-pieczonym-kalafiorem/fbclid=IwAR2tOA6nFTlBA54y8hXrk1R_wqVawKJGpvac8tlV7MXytxQN4ROIF8XMKCw
składniki (na 4 porcje):
- 1 kalafior (może być większy)
- oliwa
- pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
- 2/3 szklanki suchej ciecierzycy
- pół papryczki chilli (z braku świeżej można dodać suszoną do sosu)
- 3-4 garście pomidorków koktajlowych
- 1-2 sałaty rzymskie
- młoda cebulka/cybuchy
sos tahini:
- 4 duże łyżki świeżego tahini
- 1/3 szklanki wody
- sok z połówki cytryny albo więcej
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól (sporo)
sposób:
Dzień wcześniej namoczyć ciecierzycę. Kolejnego dnia ugotować ciecierzycę z łyżeczką sody oczyszczonej, do miękkości, czyli ok. 20-30 minut.
Małe różyczki kalafiora doprawić solą i pieprzem, zamarynować w oliwie. Piec w rozgrzanym (ok. 6 na pokrętle) piekarniku ok. 30 minut.
Małe różyczki kalafiora doprawić solą i pieprzem, zamarynować w oliwie. Piec w rozgrzanym (ok. 6 na pokrętle) piekarniku ok. 30 minut.
Przygotować sos tahini: wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z tahiną, wodą, sokiem z cytryny, kuminem, solą.
Kalafior i ciecierzycę posypać natką i polać sosem tahini. Dodać przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną sałatę.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz