hummus

 przepis za: https://www.jadlonomia.com/przepisy/hummus-idealny/ oraz za: https://www.youtube.com/watch?v=NbXC0B83S7k


składniki (wyjdzie ok. 0,5 litra):

  • 0,5 szklanki suchej ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimnej wodzie)
  • ok. 1/4-1/3 szklanki jasnej pasty tahini
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • 1-2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku (lub bez)
  • niespełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól
sposób:

Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Odcedzić ją i opłukać, a następnie zalać dużą ilością świeżej wody, dodać sodę i zagotować. Gotować ok. 40-60-90 minut albo do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku. A najlepiej, aż ziarenka same zaczną się w garnku rozpadać, a woda wyparuje. Uwaga - piany z wierzchu nie wyrzucać, tylko ją wmieszać z powrotem do gotującej się ciecierzycy.

Ugotowaną ciecierzycę wystudzić, a następnie przełożyć do blendera i zmiksować na bardzo gładką pastę.  Następnie wlewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Teraz dodać tahini i zblendować. Następnie dodać sok z cytryny i łyżeczkę soli. Teraz można również dodać ząbki czosnku. I znowu zblendować. Pasta ma być jasna i bez grudek. Dodać, gdy jest potrzeba, więcej soku z cytryny i soli. Podawać z natką, oliwą, sumakiem etc.

 koniec.

Komentarze