tarta malinowa na palonym maśle

 przepis na podstawie: https://www.rozkoszny.pl/tarta-malinowa-na-palonym-masle/

składniki:

spód:

  • 1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej
  • 30 g cukru pudru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • 150 g masła

nadzienie:

  • 400 g malin
  • 120 g masła
  • 2 jajka “zerówki”
  • 23 g cukru
  • 7 g cukru waniliowego
  • 30 g mąki pszennej
  • szczypta soli

sposób:

Tarta w formie 23 cm. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.

W garnuszku rozpuścić masło, gotować je na średnim ogniu, często mieszając, 5-8 minut aż zacznie orzechowo pachnieć i pojawią się ciemne plamki. Mąkę połączyć z cukrem pudrem i solą. 
Palone masło wleć do mąki, wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić ciasto na chwilę do lodówki, żeby trochę stężało; wylepić nim formę łącznie z rantami (bardzo ważne!). Włożyć na 5-10 minut do zamrażarki. Piec tartę góra-dół 10-15 minut, aż lekko się zezłoci. Wystudzić.

Przygotować masło palone do nadzienia (analogicznie do tego na spód). Odrobinę wystudzić. Maliny wyłożyć na wystudzony spód, jedna koło drugiej.

Wymieszać mątewką jajka z cukrami, potem dokładnie połączyć z mąką. Cały czas mieszając, wlać palone masło. Krem wylać na owoce. Piecz 30-35 minut, do zezłocenia.

koniec.

Komentarze