przepis na podstawie: https://www.rozkoszny.pl/tarta-malinowa-na-palonym-masle/
składniki:
spód:
- 1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej
- 30 g cukru pudru
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 150 g masła
nadzienie:
- 400 g malin
- 120 g masła
- 2 jajka “zerówki”
- 23 g cukru
- 7 g cukru waniliowego
- 30 g mąki pszennej
- szczypta soli
sposób:
Tarta w formie 23 cm. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
W garnuszku rozpuścić masło, gotować je na średnim ogniu, często mieszając, 5-8 minut aż zacznie orzechowo pachnieć i pojawią się ciemne plamki. Mąkę połączyć z cukrem pudrem i solą.
Palone masło wleć do mąki, wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić ciasto na chwilę do lodówki, żeby trochę stężało; wylepić nim formę łącznie z rantami (bardzo ważne!). Włożyć na 5-10 minut do zamrażarki. Piec tartę góra-dół 10-15 minut, aż lekko się zezłoci. Wystudzić.
Przygotować masło palone do nadzienia (analogicznie do tego na spód). Odrobinę wystudzić. Maliny wyłożyć na wystudzony spód, jedna koło drugiej.
Wymieszać mątewką jajka z cukrami, potem dokładnie połączyć z mąką. Cały czas mieszając, wlać palone masło. Krem wylać na owoce. Piecz 30-35 minut, do zezłocenia.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz