na podstawie: https://kukbuk.pl/przepisy/salatka-turecka-z-cieciorka-i-pomidorkami/
składniki (na 4 duże porcje kolacyjne):
- 1 lub 5/4 szklanki suchej ciecierzycy
- 1/2 kostki fety
- 2 podłużne papryki lub 1 zwykła czerwona
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 lub 1 pęczek koperku
- 4-5 małych pomidorów
- min. 2 cebulki z cybuchami
- ok. 30-40 g oliwek
sos
- 8 łyżek oliwy
- 6 łyżek soku z cytryny (1/3-1/2 cytryny)
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
- szczypta płatków chilli
- sól, pieprz
sposób:
Ciecierzycę namoczyć i ugotować. Papryki pokroić na mniejsze kawałki i zgrilować na suchej patelni z obu stron (tak, żeby pojawiły się czarne plamki). Natkę, koperek, cybuchy z cebulkami posiekać; oliwki pokroić na mniejsze kawałki; pomidory pokroić w kostkę; fetę pokruszyć. Składniki sosu wlać do słoiczka, zakręcić i wymieszać intensywnie potrząsając. Wszystko wymieszać razem.
koniec
Komentarze
Prześlij komentarz