na podstawie: https://www.epicurious.com/recipes/food/views/creamy-pasta-with-crispy-mushrooms
składniki:
- 0,5 kg (lub więcej) rozmaitych grzybów, takich jak boczniaki, shiitake, shimeji - ale w przepisie na pierwszym miejscu jest żagwica listkowata (maitake)
- spagetti lub bucatini na 4 porcje
- 110 ml śmietanki
- 2 średnie szalotki posiekane drobno
- sok z połówki cytryny (?)
- pół dużego pęczka natki pietruszki
- ok. 100 ml startego twardego sera (plus jeszcze trochę do posypania)
- 2 łyżki masła
- oliwa
- sól, świeżo mielony pieprz
sposób:
Grzyby rozszarpać na mniejsze kawałki, podzielić na 2 lub 3 partie i smażyć partiami na średnio rozgrzanym tłuszczu. Najpierw wrzucić grzyby na patelnię i nie mieszać przez ok. 3 minuty, następnie zacząć sporadycznie mieszać i smażyć przez kolejne 5 minut. Usmażoną partię zdjąć z patelni i posolić.
W między czasie przygotować makaron - przy czym gotować go o 2 minuty krócej niż zalecenia na opakowaniu (zostawić szklankę wody z gotowania).
Do rondla z rozgrzaną oliwą wrzucić posiekaną szalotkę i zaraz potem dodać usmażone grzyby - smażyć do czasu, aż szalotka się zeszkli. (Jeśli danie ma być na 2 porcje danego dnia, to w tym momencie odłożyć połowę grzybów). Makaron przenieść do rondla z grzybami i szalotką, dodać szklankę wody z gotowania makaronu i śmietankę. I gotować na wolnym ogniu, mieszając, jakieś 3 minuty, aż sos się zagęści. Zdjąć garnek z ognia i dodać masło, twardy ser, natkę pietruszki i sok cytrynowy (?). Doprawić dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i (jeśli trzeba) solą.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz