makaron z pesto z orzechów włoskich

 za: https://www.epicurious.com/recipes/food/views/bucatini-with-walnut-parsley-pesto


składniki (na 4 porcje):

  • 1,5 szklanki orzechów włoskich
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1,5 kopiatej łyżki martwych drożdży
  • 1 papryczka chili
  • szklanka (z kopką) posiekanej natki pietruszki
  • 80-100 ml oliwy
  • makaron bucatini lub spagetti

sposób:
Makaron ugotować. Zostawić szklankę wody z gotowania.
Orzechy uprażyć. Szklankę orzechów rozdrobnić przy użyciu blendera, ale nie do poziomu masła orzechowego (mają być po prostu dobrze posiekane), pozostałą część orzechów drobno posiekać nożem. Do misy blendera dodać papryczkę chili i przesiekać całość. Następnie wymieszać to (już ręcznie) z natką pietruszki, roztartym z solą czosnkiem (albo przynajmniej b. drobno posiekanym), drożdżami, oliwą i resztą orzechów; doprawić solą i pieprzem.
Pesto orzechowe dodać do odcedzonego makaronu, wymieszać; stopniowo dolewać wody z gotowania do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

koniec.

Komentarze