za: https://food52.com/recipes/77676-miso-mushroom-pasta
składniki (na 2 porcje - niestety grzyby odgrzewane robią się gumiaste):
- makaron (np. bucatini, ale mogą być też duże muszle, albo penne)
- ok. 120-180 g grzybów (boczniaki, shimeji)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 łyżeczki pasty miso (może być biała jak i czerwona)
- 3 łyżki miękkiego masła
- 5 ząbków czosnku
- 110 ml tłustej śmietanki
- cybuchy
- sól, pieprz
sposób:
Ugotować makaron.
Grzyby podzielić na mniejsze kawałki. Każdy gatunek smażyć osobno na dużej, mocno rozgrzanej patelni przez 3-5 minut do zezłocenia. Kiedy są gotowe, wrzucić wszystkie grzyby na patelnię, dodać ocet balsamiczny, zamieszać i zdjąć.
W miseczce wymieszać miso z masłem.
W rondlu podgrzać troszkę oleju, dodać posiekany drobno czosnek, poczekać aż się zeszkli. Dodać podsmażone grzyby, miso z masłem i śmietankę, poczekać aż się wszystko zagotuje i połączy. W końcu dodać makaron, wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i, jeśli trzeba, solą. Rozłożyć na talerze i posypać posiekanymi cybuszkami.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz