na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=MYq6J-VaSyA
składniki na biszkoptowe ciasto pieczone w tortownicy o średnicy 24 cm i na 2/3 jej wysokości:
- 85 ml mąki pszennej (= 45 g)
- 85 ml mąki ziemniaczanej (= 50 g)
- 75 ml cukru (= 60 g) (w tym połowa cukru waniliowego)
- 4 małe jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sposób:
0. Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do 170 st. C.
1. Oddzielić białka od żółtek.
2. Ubić białka ze szczyptą soli na maksymalnych obrotach przez 2-3 minuty (na sztywno).
3. Dalej ubijając białka, dodawać stopniowo cukier - ubijać jeszcze 6 minut i co minutę dodawać kolejne ok. 10 g cukru.
5. Do białek z cukrem, dalej ubijając, stopniowo dodawać żółtka (przez kolejne 2-3 minuty). Po dodaniu ostatniego, jeszcze przez minutę miksować na maksymalnych obrotach. Koniec pracy miskera.
6. W niewielkiej misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia.
7. Do masy jajecznej wsypać 1/3 porcji mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Postępować tak do czasu wykorzystania całej mąki.
8. Masę przełożyć do tortownicy, której spód jest wyłożony wyciętym w kółko papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
9. Włożyć do piekarnika na 15-20 min (ostatnio było 25 i było odrobinę za dużo). Sprawdzić patyczkiem.
10. Upieczony biszkopt zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i w foremce zrzucić na blat z wysokości około 50 cm (żeby się odpowietrzyło). Stygnący biszkopt nie może znajdować się w przeciągu. Wyjmować z formy po całkowitym wystygnięciu (po uprzednim odkrojeniu boków). Najlepszy do robienia ciasta kolejnego dnia (zostawić go wówczas schowanego pod folią).
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz