zupa z selera włoskiego z orzechami

przepis za: https://www.rozkoszny.pl/zupa-z-selera-naciowego-i-orzechow-wloskich-tylko-dla-zaawansowanych/

składniki:

zupa:

  • seler naciowy z liśćmi (ok. 600 g)
  • 3 białe cebule (220 g) 
  • 2 większe ziemniaki
  • 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1,5 szklanki mleka (najlepiej na bazie orzechów)
  • 2,25 szklanki wody
  • 2 garści szpinaku baby
  • 4-5 łyżek śmietanki (najlepiej migdałowej)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki sosu sojowego
  • sok z 3/4 cytryny
  • oliwa
  • pieprz świeżo mielony

dodatki:

  • orzechy włoskie (110 g)
  • liście selera naciowego
  • 3/4 łyżeczki płatków chili
  • sól
sposób:

Liście selera naciowego poszatkować, odstawić. Laski selera pokroić w plasterki. Rozgrzać 3 łyżki oliwy w garnku. Dodać drobno pokrojoną cebulę, selera, ziemniaka pokrojonego w kostkę, nasiona kopru włoskiego zmiażdżonego w moździerzu i ½ łyżeczki soli. Dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Zalać je mlekiem i wodą. Dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, zagotować. Po 10-15 minutach, kiedy wszystkie składniki są już miękkie, dodać szpinak. Chwilę gotować, aż szpinak zwiędnie. Zblendować zupę na krem, dodać śmietankę, sos sojowy i sok z cytryny. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Do uprażonych i poszatkowanych orzechów włoskich dodać liście selera. Wymieszać z chili, szczyptą soli i chlustem oliwy. Można posypać po wierzchu zupy lub wymieszać.

koniec.

Komentarze