przepis za: https://www.rozkoszny.pl/zupa-z-selera-naciowego-i-orzechow-wloskich-tylko-dla-zaawansowanych/
składniki:
zupa:
- seler naciowy z liśćmi (ok. 600 g)
- 3 białe cebule (220 g)
- 2 większe ziemniaki
- 1,5 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 1,5 szklanki mleka (najlepiej na bazie orzechów)
- 2,25 szklanki wody
- 2 garści szpinaku baby
- 4-5 łyżek śmietanki (najlepiej migdałowej)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki sosu sojowego
- sok z 3/4 cytryny
- oliwa
- pieprz świeżo mielony
dodatki:
- orzechy włoskie (110 g)
- liście selera naciowego
- 3/4 łyżeczki płatków chili
- sól
sposób:
Liście selera naciowego poszatkować, odstawić. Laski selera pokroić w plasterki. Rozgrzać 3 łyżki oliwy w garnku. Dodać drobno pokrojoną cebulę, selera, ziemniaka pokrojonego w kostkę, nasiona kopru włoskiego zmiażdżonego w moździerzu i ½ łyżeczki soli. Dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Zalać je mlekiem i wodą. Dodać pozostałe ½ łyżeczki soli, zagotować. Po 10-15 minutach, kiedy wszystkie składniki są już miękkie, dodać szpinak. Chwilę gotować, aż szpinak zwiędnie. Zblendować zupę na krem, dodać śmietankę, sos sojowy i sok z cytryny. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Do uprażonych i poszatkowanych orzechów włoskich dodać liście selera. Wymieszać z chili, szczyptą soli i chlustem oliwy. Można posypać po wierzchu zupy lub wymieszać.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz