przepis za: https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/645-frijoles-refritos-czyli-meksykanska-smazona-pasta-fasolowa.html
składniki:
- puszka czarnej fasoli lub ok. 2/3 szklanki suchej
- mała cebula
- ząbek czosnku
- pół papryczki chilli
- sól, pieprz do smaku
sposób:
Gotujemy fasolę. Trochę wody po ugotowanej fasoli wlewamy do blendera i dodajemy 2-3 łyżki fasoli, poszatkowaną cebulę i czosnek oraz chilli. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy resztę fasoli, smażymy ją chwilę a następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy zblendowaną masę, dalej rozgniatamy aby uzyskać jednorodną konsystencję. Smażymy pastę aż płyn się zredukuje, ale nie przesuszamy jej, ma być wilgotna.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz