pasta z czarnej fasoli

przepis za: https://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/wszystkie-inne/inne/item/645-frijoles-refritos-czyli-meksykanska-smazona-pasta-fasolowa.html

składniki:

  • puszka czarnej fasoli lub ok. 2/3 szklanki suchej
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • sól, pieprz do smaku
sposób:

Gotujemy fasolę. Trochę wody po ugotowanej fasoli wlewamy do blendera i dodajemy 2-3 łyżki fasoli, poszatkowaną cebulę i czosnek oraz chilli. Wszystko blendujemy na gładką masę. 
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i wrzucamy resztę fasoli, smażymy ją chwilę a następnie rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy zblendowaną masę, dalej rozgniatamy aby uzyskać jednorodną konsystencję. Smażymy pastę aż płyn się zredukuje, ale nie przesuszamy jej, ma być wilgotna.

koniec.

Komentarze