za: https://www.rozkoszny.pl/vege-spicy-miso-ramen-ramen-wegetarianski-jak-marzenie/
składniki:
sos:
- 1/4 szklanki oleju
- 5 ząbków czosnku, cienko pokrojonych
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka płatków chili
zupa:
- 2 szalotki, poszatkowane
- 5 cm kłącza imbiru, pokrojonego w kostkę
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 g grzybków shiitake
- 3 łyżki jasnej pasty miso
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1,25 l zimnej wody
- 2 łyżki zimnego masła
- 1 łyżka sosu sojowego
oraz dodatki:
jajka
pak choy
makaron
tofu wędzone
sposób:
sos:
Na średnim ogniu smażyć czosnek na 1/4 szklance oleju. Kiedy czosnek się zrumieni (po 2-3 minutach) dodać sezam i łyżeczkę chili, smażyć jeszcze minutę, aż czosnek stanie się złocisty i chrupiący. Zdjąć z ognia i przełożyć do miseczki. Wyczyścić garnek.
zupa:
2 łyżki oleju rozgrzać, smażyć szalotkę z imbirem i szczodrą szczyptą soli, około 5 minut, aż będzie całkowicie szklista i miękka. Dodać chili, przesmażyć przez chwilę. Dodać przecier pomidorowy, smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż zacznie ciemnieć i przywierać do dna. Dodać grzybki shiitake, 1 łyżkę pasty miso i zimną wodę. Zwiększyć ogień i doprowadzić do zagotowania. Odstawić z ognia, pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut, aż grzybki całkowicie zmiękną.
Zblendować ramen na gładko. Zagotować z 2 pozostałymi łyżkami miso. Cały czas mieszając (najlepiej to robić trzepaczką), dodać masło w dwóch turach. Doprawić sosem sojowym i solą, jeśli trzeba.
Jajka włożyć do wrzącej wody, gotować 7 ½ minuty – będą mieć ścięte białko i płynne żółtko. Przelać jajka lodowatą wodą, a następnie obrać
Zagotować wodę z solą. Zblanszować pak choy, gotując 1-2 minuty, zależnie od wielkości. W tej samej wodzie ugotować makaron.
Podawać jeszcze np. z kiełkami, wędzonym tofu i koniecznie z czosnkiem z oliwą.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz