na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=2c2DxZ5oEug&list=RDCMUCBZPS5529vwdGDTna2hVXNA&index=15
składniki (na tortownicę 23 cm):
spód:
- 300g wegańskich herbatników
- 70g masła
nadzienie:
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki stołowe octu jabłkowego
- skórka i sok z 1 cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g ugotowanej ciecierzycy (ok. 100g suchej)
- 250g suchych nerkowców
- 150g syropu klonowego
- 1 laska wanilii lub 1/2 łyżeczki esencji
- 3 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
- 400g mleka kokosowego lub ok. 300g śmietanki kokosowej + 100g wody
sos:
- 250g mrożonych malin
- kieliszek brandy
- 40g cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki melasy trzcinowej
sposób:
Dzień wcześniej namoczyć nerkowce i ciecierzycę.
Ciasteczka rozdrobnić, wlać do nich stopione i ostudzone masło. Powstałą masę przesypać na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy. Umieścić w lodówce na ok. 30 minut, do stężenia.
Ciasteczka rozdrobnić, wlać do nich stopione i ostudzone masło. Powstałą masę przesypać na wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy. Umieścić w lodówce na ok. 30 minut, do stężenia.
W misce umieścić wszystkie składniki nadzienia, najlepiej w kolejności, w jakiej są wpisane. Blendować aż do powstania maksymalnie gładkiej masy. Przelać na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 50 minut.
Zblendować wszystkie składniki sosu, po czym wylać na ostudzone ciasto i włożyć do lodówki.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz