szarlotka na palonym maśle

na podstawie: https://www.rozkoszny.pl/ulubiona-szarlotka/



składniki (na tartownicę):

jabłka
  • ok. 850 g (po obraniu) kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki masła
  • skórka z 1 cytryny + sok z cytryny, w zależności od kwaśności jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier (opcjonalnie)

ciasto
  • 360 g mąki pszennej + do podsypania
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 235 g masła
  • 1 żółtko

sposób:

Obrać i pokroić jabłka w sporą kostkę. W dużym garnku rozgrzać masło, dorzucić startą skórkę z cytryny i cynamon. Smażyć ok. 30 s. aż uwolnią swoje aromaty. Dodać jabłka i szczyptę soli, smażyć tak długo aż zaczną się rozpadać na mus, ale wciąż część będzie w kawałkach - trzeba stale monitorować na jakim są etapie. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
W rondlu (masło w pewnym momencie zaczyna się pienić, wiec lepiej, żeby to było większe, a napewno wyższe naczynie) rozpuścić masło, gotować je na średnim ogniu, często mieszając, około 8–10 minut, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Szybko zdjąć z ognia.
Palone masło wmieszać do mąki - połączyć wszystko drewnianą łyżką, aż po powstania jednolitej, wilgotnej masy. Dodać żółtko, jeszcze raz wymieszać. Połowę owiniętego folią ciasta włożyć do zamrażalnika. Drugą połową wylepić spód i brzegi tartownicy. Odstawić do lodówki na około 20 minut, do stężenia.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Wystudzone jabłka przełożyć do tortownicy. Ciasto z zamrażarki rozkruszyć po całej powierzchni szarlotki. Posypać wierzch odrobiną brązowego cukru. Piec około 40–50 minut do zezłocenia.

koniec.

Komentarze