na podstawie: https://kukbuk.pl/przepisy/salatka-ziemniaczana-z-porem-i-marynowanymi-grzyba/
Wariacja na temat kartoffelsalat.
składniki:
- 450 g nierozpadających się ziemniaków
- 1 nieduży por (ok 200g)
- słoik marynowanych podgrzybków lub więcej (przynajmniej 120 g grzybków)
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 2 łyżki majonezu (może wystarczy 1 łyżka?)
- 2 łyżki jogurtu (może być wege) (może wystarczy 1 łyżka?)
- łyżeczka musztardy francuskiej
- szczypta granulowanego czosnku
- szczypta estragonu
- pieprz (sporo)
- sól
sposób:
Ziemniaki umyć (nie obierać) i pokroić w grube plastry. Ugotować w mocno osolonej wodzie; wystudzić. Pora posiekać w plasterki i podsmażyć/poddusić na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu przez ok 3-4 minuty (tak, żeby zmiękł). Grzyby pokroić w grubsze plasterki. Szczypiorek i koperek posiekać. Połączyć wszystko razem, dodać majonez, jogurt, musztardę i przyprawy.
Można jeść od razu, a można odłożyć do lodówki, żeby się smaki przegryzły.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz