na podstawie: https://www.rozkoszny.pl/steki-z-selera-z-sosem-cafe-de-paris/ (właściwie to tylko drobne poprawki do przepisu)
składniki na pieczonego selera (4 porcje):
- 2 średnie bulwy selera (nie bardzo duże!)
- oliwa (ok 6 łyżek)
- sól
składniki na sos café de paris:
- 100 g masła
- 1 szalotka, posiekana (lub nieduża cebulka)
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 3 – 4 fileciki anchois w oliwie lub ewentualnie 1 łyżeczka pasty miso (2 dnia sos staje się nieco zbyt rybny przy filecikach, można spróbować z pastą miso)
- 1/4 łyżeczki kolendry mielonej
- 1/4 łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka mielonej gorczycy lub ewentualnie 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżka kaparów, posiekanych
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka listków tymianku
- ½ szklanki (110 ml) śmietany kremówki 30% (śmietanka wege sojowa też jest OK)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- niezbyt duże ziemniaki
- masło do okraszenia ziemniaków (i najlepiej odrobina koperku)
- 1 młoda sałata rzymska na 1 obiad
- 80-100 ml oliwy z oliwek (może być mieszana z jakąś oliwą smakową, np. truflową)
- 40 ml octu z czerwonego wina
- 1 łyżka musztardy Dijon albo francuskiej
- 1-2 łyżeczki miodu
- 2 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4-1/2 łyżeczki soli
- szczypta płatków chilli
- pieprz świeżo mielony (około 15 obrotów młynkiem)
sposób:
Najlepiej dzień wcześniej upiec selera. Piekarnik nagrzać do 200 st (albo ciut więcej); selery wyszorować, podźgać nożem (każdą bulwę około 40 razy), natrzeć oliwą i posolić. Piec 2,5-3 godziny z termoobiegiem, tak, żeby były mocno brązowe, co jakiś czas podlewając sokiem, który wycieka, albo oliwą. Bulwy wystudzić.
Właściwe przygotowanie obiadu.
Ugotować ziemniaki w mundurkach, przygotować sałatę rzymską z włoskim sosem vinegrette (wszystkie składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i mocno potrząsać słoikiem - sosu wychodzi więcej, ale można go swobodnie przetrzymywać w słoiku w lodówce). Upieczonego selera pokroić na grubsze plastry i posmarować sokiem z pieczenia i podpiec w piekarniku nagrzanym na maksa (240 st) przez 10-15 minut.
W tym czasie przygotować sos café de paris. Masło, cebulkę, czosnek, anchois lub miso, kolendrę, kumin, wędzoną paprykę, musztardę lub mieloną gorczycę oraz 1/4 łyżeczkę soli włożyć do rondelka i zagotować. Potrzymać na ogniu do czasu, aż szalotka będzie szklista, wtedy dodać posiekane drobno kapary i zioła, zdjąć z ognia na 2 minuty. Następnie ponownie położyć na ogniu i gdy zaczną się pojawiać bąbelki z gotowania dolewać kremówkę mieszając sos trzepaczką. Po połączeniu śmietanki, zdjąć z ognia dodać soku z cytryny i sporo pieprzu.
Na talerzu podawać ziemniaczki w mundurkach z dodatkiem roztopionego masła (i ew. odrobiną koperku), 2 steki i polać sosem cafe de paris. Do tego sałata rzymska z sosem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz