burrito bowl

na podstawie: https://www.youtube.com/watch?v=5MroCPFLVNQ&list=RDCMUCBZPS5529vwdGDTna2hVXNA&index=27 oraz: https://www.jadlonomia.com/przepisy/meksykanskie-boczniaki-pibil/

składniki (na 4 porcje):

  • 2x 1/2 szklanki okrągłego ryżu
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • ew. nieco octu jabłkowego lub winnego

  • 0,3 kg boczniaków lub pieczarek brązowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 kulki jałowca
  • 1/2 liścia laurowego
  • na czubku noża: czarny pieprz i cynamon
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżeczki octu winnego
  • 1-2 łyżeczki limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 małe awokado
  • sok z pół limonki (chyba że mało soczysta, to więcej), ew. cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany wege
  • sól, pieprz

  • 3/4 szklanki czarnej fasoli
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka goczugaru
  • woda z gotowania fasoli
  • pół łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • 1/2 ananasa
  • sól
  • oliwa

sposób:

1. Cebulę posiekać w cieniutkie piórka. Papryczkę wypestkować (lub nie - w zależności od ostrości), posiekać drobno i dodać do cebuli, całość oblać sokiem z limonki (ew. dodać octu), posolić i wymieszać. Odstawić do lodówki na przynajmniej 1,5 godziny, a najlepiej na kilka godzin (można i na całą noc).

2. Ząbki czosnku w skórce opalić nad kuchenką gazową. Następnie obrać i zostawić. Delikatnie rozgrzać małą patelnię z olejem, dodać wszystkie przyprawy i smażyć mieszając przez 30 sekund, zdjąć z ognia. Zawartość patelni, ząbki czosnku oraz wszystkie pozostałe składniki zblendować na gładki, gęsty sos. Pocięte na paski boczniaki/ na większe kawałki pieczarki zamarynować powstałym sosem przez max. 1 h. Smażyć na rozgrzanej patelni. (W piekarniku pieczarki wyszły za suche - może trzeba pokombinować z temperaturą?)

3. Ugotować ryż.

4. Przygotować sos z awokado: awokado wydrążyć i zblendować z pozostałymi składnikami.

5. Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Gotować długo, aż fasolki zaczną się rozpadać. 
Rozgrzać na patelni oliwę. Wrzucić na nią ugotowaną fasolę i szybko smażyć, mieszając i rozgniatając ją nieustannie. Doprawić suszonymi paprykami, solą, koncentratem pomidorowym i wodą (wody dodać tyle, żeby uzyskać konsystencję pasty). Smażenie ma zająć około 5-7 minut, a fasolki mają być częściowo w całości.

6. Ananasa obrać i pokroić w kostkę (ok. 1,5 cm). Szybko podsmażyć na mocno rozgrzanej oliwie, tak, żeby miejscami się zarumienił. Zdjąć z patelni i posolić.

Do miseczki włożyć ryż (wymieszany z odrobiną masła), na to pastę z fasolki, obok boczniaki/pieczarki, marynowaną cebulkę, ananasa i pastę z awokado. Całość posypać natką pietruszki.

koniec.

Komentarze