jabłka pod owsianą kruszonką

 składniki:

kruszonka

  • 120 g mąki owsianej
  • 80 g płatków owsianych
  • 60 g cukru brązowego
  • pół kostki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • nasiona wyłuskane z 1 łyżeczki kardamonu (utarte w moździerzu)
  • 3 garście orzechów laskowych (prażonych)
owoce
  • 7 jabłek - oczywiście najlepiej kwaśnych
  • 2 miękkie gruszki albo inne owoce (może ciemne winogrona?)
  • sok z połówki cytryny

sposób:
Składniki na kruszonkę (poza orzechami) wymieszać i wyrobić kruszonkę. Orzechy laskowe posiekać drobno i dodać do kruszonki i zagnieść.
Jabłka i inne owoce obrać i w większych kawałkach ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić sokiem z cytryny i pokruszyć na wierzch kruszonkę. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku 30-40 min.

koniec.

Komentarze