składniki:
kruszonka
- 120 g mąki owsianej
- 80 g płatków owsianych
- 60 g cukru brązowego
- pół kostki masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- nasiona wyłuskane z 1 łyżeczki kardamonu (utarte w moździerzu)
- 3 garście orzechów laskowych (prażonych)
owoce
- 7 jabłek - oczywiście najlepiej kwaśnych
- 2 miękkie gruszki albo inne owoce (może ciemne winogrona?)
- sok z połówki cytryny
sposób:
Składniki na kruszonkę (poza orzechami) wymieszać i wyrobić kruszonkę. Orzechy laskowe posiekać drobno i dodać do kruszonki i zagnieść.
Jabłka i inne owoce obrać i w większych kawałkach ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić sokiem z cytryny i pokruszyć na wierzch kruszonkę. Piec w nagrzanym do 180 st. piekarniku 30-40 min.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz