miks przepisów:
https://whiteplate.com/2015/09/tarta-ze-sliwkami-pianka-i-kruszonka/
https://whiteplate.com/2010/09/orzechowa-tarta-ze-sliwkami/
https://www.rozkoszny.pl/tarta-malinowa-na-palonym-masle/
składniki:
ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 żółtko
- łyżeczka śmietany
- łyżeczka cukru waniliowego
- 20 g cukru
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
masa na owoce:
- 1 żółtko i 1 całe jajko (uwaga: w przypadku tarty bez bezy: 1 białko i 1 całe jajko)
- 120 g masła
- 23 g cukru
- 7 g cukru waniliowego
- 30 g mąki pszennej
- szczypta soli
kruszonka:
- 30 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 30 g cukru
lub beza:
- 2 białka
- 4 łyżki cukru
oraz:
- 600-700 g śliwek, pokrojonych w ćwiartki
- skórka z cytryny
sposób:
Z mąki, masła, żółtka, cukru, wanilii i śmietany zagnieść kruche, miękkie ciasto, którym wylepić spód formy do tarty o średnicy 24 cm. Na wierzch równomiernie rozprowadzić zmielone orzechy. Piec 10 minut w temperaturze ok. 160-170 stopni (czyli miedzy 6 a 5).
W garnuszku rozpuścić masło, gotować je na średnim ogniu, często mieszając, 5-8 minut aż zacznie orzechowo pachnieć i pojawią się ciemne plamki. Trochę wystudzić. Następnie wymieszać mątewką jajka z cukrami a potem dokładnie połączyć z mąką. Cały czas mieszając, wlać palone masło.
Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Piana powinna być gładka i lśniąca, niezbyt sztywna.
Na podpieczonym spodzie ułożyć ciasno śliwki i startą skórkę z cytryny. Na to wylać masę/krem z palonego masła, wyłożyć pianę lub posypać kruszonką.
Piec ok. 30 minut w niskiej temperaturze (czyli na 4).
UWAGA: czy stopień spalenia masła ma wpływ na gęstość masy na owoce? Sprawdzić w kontekście nie ścinania się masy pod bezą.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz