tarta ze śliwkami, orzechami i kruszonką

miks przepisów: 
https://whiteplate.com/2015/09/tarta-ze-sliwkami-pianka-i-kruszonka/
https://whiteplate.com/2010/09/orzechowa-tarta-ze-sliwkami/
https://www.rozkoszny.pl/tarta-malinowa-na-palonym-masle/

składniki:

ciasto:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • łyżeczka śmietany
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g cukru
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
masa na owoce:
  • 1 żółtko i 1 całe jajko (uwaga: w przypadku tarty bez bezy: 1 białko i 1 całe jajko)
  • 120 g masła
  • 23 g cukru
  • 7 g cukru waniliowego
  • 30 g mąki pszennej
  • szczypta soli

kruszonka:

  • 30 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g cukru
lub beza:
  • 2 białka
  • 4 łyżki cukru
oraz:
  • 600-700 g śliwek, pokrojonych w ćwiartki
  • skórka z cytryny

sposób:

Z mąki, masła, żółtka, cukru, wanilii i śmietany zagnieść kruche, miękkie ciasto, którym wylepić spód formy do tarty o średnicy 24 cm. Na wierzch równomiernie rozprowadzić zmielone orzechy. Piec 10 minut w temperaturze ok. 160-170 stopni (czyli miedzy 6 a 5).

W garnuszku rozpuścić masło, gotować je na średnim ogniu, często mieszając, 5-8 minut aż zacznie orzechowo pachnieć i pojawią się ciemne plamki. Trochę wystudzić. Następnie wymieszać mątewką jajka z cukrami a potem dokładnie połączyć z mąką. Cały czas mieszając, wlać palone masło. 

Z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Piana powinna być gładka i lśniąca, niezbyt sztywna.

Na podpieczonym spodzie ułożyć ciasno śliwki i startą skórkę z cytryny. Na to wylać masę/krem z palonego masła, wyłożyć pianę lub posypać kruszonką.
Piec ok. 30 minut w niskiej temperaturze (czyli na 4). 

UWAGA: czy stopień spalenia masła ma wpływ na gęstość masy na owoce? Sprawdzić w kontekście nie ścinania się masy pod bezą.

koniec.




Komentarze