zupa fasolowa

 na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/kowbojska-zupa-z-fasoli/

Zupa znakomicie sprawdza się, jako danie gotowane na campingach.

składniki (na 4-5 porcji):

  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • szczypta cynamonu
  • olej

sposób:
Cebule obrać i opalić nad ogniem, tak żeby skórka była w wielu miejscach zwęglona, odłożyć do ostygnięcia, a następnie posiekać w niedużą kostkę. W między czasie posiekać drobno czosnek i odcedzić fasolę. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę (niech część będzie zeszklona, a część niech się już złoci); do cebuli dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Posmażyć chwilkę, a następnie dodać puszkę pomidorów i odcedzone fasole. Dosoić, zamieszać, przykryć i pogotować ok. 15 min.

koniec.

Komentarze