na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/kowbojska-zupa-z-fasoli/
Zupa znakomicie sprawdza się, jako danie gotowane na campingach.
składniki (na 4-5 porcji):
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki suszonego oregano
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- szczypta cynamonu
- olej
sposób:
Cebule obrać i opalić nad ogniem, tak żeby skórka była w wielu miejscach zwęglona, odłożyć do ostygnięcia, a następnie posiekać w niedużą kostkę. W między czasie posiekać drobno czosnek i odcedzić fasolę. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę (niech część będzie zeszklona, a część niech się już złoci); do cebuli dodać czosnek i wszystkie przyprawy. Posmażyć chwilkę, a następnie dodać puszkę pomidorów i odcedzone fasole. Dosoić, zamieszać, przykryć i pogotować ok. 15 min.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz