muffiny bananowo-orzechowo-porzeczkowe

za: https://www.rozkoszny.pl/muffiny-z-karmelizowanymi-bananami-dzemem-porzeczkowym-i-maslem-orzechowym/


składniki (na 15 babeczek):

  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki brandy (zostało użyte whisky)

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ⅓ szklanki mleka, może być roślinne
  • 5 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • kwaśny dżem porzeczkowy lub inny kwaśny


sposób:

Banany pokroić w kawałki. Na patelni rozpuścić masło i dodać cukier, banany oraz alkohol. Smażyć do momentu, aż banany nieco się rozpadną i zgęstnieją. Zostawić do ostygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza (czyli na 6). W małej misce wymieszać mąkę z sodą oczyszczoną. Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać jajko po jajku. W 3 turach do ciasta dodać mąkę na przemian z mlekiem, mieszać widelcem. Po ostatniej turze składniki nie powinny być jeszcze finalnie połączone. Dodać banany i rozdrobnione masło orzechowe, połączyć. Przełożyć masę do foremek (na ok. 2/3 wysokości), małą łyżeczkę dżemu i przykryć ją warstwą masy. Uważać, żeby dżem nie dotykał foremki. Piec ok. 20 minut do tzw. suchego patyczka. Druga tura wymaga ok. 15 minut pieczenia.

koniec.

Komentarze