na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/gazpacho-ulubione-2/
składniki (na 4 konkretne porcje):
- 6-7 pomidorów
- 1 czerwona papryka + 1 do podania
- 3 ogórki gruntowe + 3 do podania
- 1 nie zbyt wielka czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 spore kromki suchego chleba (jak nie ma suchego, może być świeży)
- 3 ogórki małosolne/kiszone (do podania)
- natka pietruszki (do podania)
- 3 lub 3,5 łyżki octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego
- szczypta chili
- 1/3 lub nieco więcej szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia (można spróbować częściowo dodać jakiś inny olej, np. z czarnuszki)
- 1,5 łyżeczki soli
- świeżo mielony czarny pieprz (do podania)
sposób:
Ogórki obrać i pokroić w grubą kostkę. Tak samo pokroić pomidory, paprykę, cebulę oraz chleb. Czosnek posiekać na drobniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do sporej miski/garnka i nasolić 1,5 łyżeczki soli. Odstawić na 30 min lub dłużej (do 2 godzin), żeby warzywa puściły sok. Dodać ocet, cukier i chili i wszystko zblendować na gładką masę. Pod koniec blendowania, cienkim strumieniem, tak jak przy produkcji majonezu - wlewać oliwę, żeby całość się zagęściła przy emulgacji.
Podawać z drobno pokrojonymi ogórkami zielonymi, papryką i ogórkami małosolnymi i posypane świeżo mielonym pieprzem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz