gazpacho (chłodnik)

 na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/gazpacho-ulubione-2/


składniki (na 4 konkretne porcje):

  • 6-7 pomidorów
  • 1 czerwona papryka + 1 do podania
  • 3 ogórki gruntowe + 3 do podania
  • 1 nie zbyt wielka czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 spore kromki suchego chleba (jak nie ma suchego, może być świeży)
  • 3 ogórki małosolne/kiszone (do podania)
  • natka pietruszki (do podania)
  • 3 lub 3,5 łyżki octu jabłkowego
  • 0,5 łyżeczki cukru brązowego
  • szczypta chili
  • 1/3 lub nieco więcej szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia (można spróbować częściowo dodać jakiś inny olej, np. z czarnuszki)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • świeżo mielony czarny pieprz (do podania)

sposób:

Ogórki obrać i pokroić w grubą kostkę. Tak samo pokroić pomidory, paprykę, cebulę oraz chleb. Czosnek posiekać na drobniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzucić do sporej miski/garnka i nasolić 1,5 łyżeczki soli. Odstawić na 30 min lub dłużej (do 2 godzin), żeby warzywa puściły sok. Dodać ocet, cukier i chili i wszystko zblendować na gładką masę. Pod koniec blendowania, cienkim strumieniem, tak jak przy produkcji majonezu - wlewać oliwę, żeby całość się zagęściła przy emulgacji.

Podawać z drobno pokrojonymi ogórkami zielonymi, papryką i ogórkami małosolnymi i posypane świeżo mielonym pieprzem.


koniec.

Komentarze