sernik mango

przepis za: mojewypieki.com 

składniki:

spód:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych, zbożowych, owsianych itp.
  • 40 g masła, roztopionego
masa serowa:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 500 g pulpy z mango (najlepiej z puszki)
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 70 g cukru pudru
  • 22 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek*)
  • 70 ml zimnej wody
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.

sposób:

Ciastka rozdrobnić, dodać rozpuszczone masło. Masę ciasteczkową wysypać na spód otwieranej tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej papierem (wyciąć dokładnie papier i dopasować do dna). Uklepać łyżką.

Zmiksować do otrzymania jednolitej masy: twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzewając mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Przestudzić. Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać.
Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc.

Sernik na zimno z mango przechowywać w lodówce.

koniec.

Komentarze