makaron z sosem pomidorowym i estragonem

 na podstawie: https://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/roasted-cherry-tomato-spaghetti/

składniki (na 4 porcje):

  • 0,5 pomidorków koktailowych
  • garść (nie bardzo duża, ale jednak garść) gałązek estragonu
  • ok. 70 ml śmietanki 30%
  • starty ser twardy w stylu parmezan/dziugas
  • makaron spaghetii

sposób:
Nastawić wodę na makaron i go ugotować.
Dwie alternatywne wersje przygotowania:
1. Pomidorki koktailowe (bardzo delikatnie polane oliwą) uprażyć na papierze do pieczenia rozłożonym na blasze w mocno nagrzanym piekarniku przez 15 min. Następnie pomidorki (razem z sosem) przerzucić do garnka w którym będzie przygotowywana dalsza część sosu.
LUB
2. Wyłożyć garnek żeliwny papierem do pieczenia, rozgrzać, wrzucić pomidorki, dodać odrobinę oliwy, przykryć i zostawić na średnim ogniu na 8 minut. Następnie odkryć pokrywkę, zmniejszyć ogień i pozostawić na kolejne 8 minut. Chodzi o to, żeby pomidorkom przynajmniej z jeden strony sczerniała skórka; następnie zdjąć garnek z ognia, odczekać z 5 minut (ma się nieco ochłodzić, żeby nie pryskało), wyjąć spod pomidorków papier do pieczenia.

W między czasie obrać listki estragonowe z gałązek i poszatkować.

I dalej: do pomidorków dodać pocięte listki estragonu, a następnie śmietankę. Doprawić solą i niewielką ilością pieprzu. Wymieszać z ugotowanym makaronem.

Podawać posypane startym twardym serem.

koniec.

Komentarze