na podstawie: http://najsmaczniejszy.com.pl/przepisy/duszona-cykoria-z-gorgonzola/
składniki (na 4 porcje):
- 4 cykorie
- 2 średnie cebule
- puszka pomidorów w kawałkach
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypiorek/cybuchy
- 5-7 dag gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią ALBO 2-3 łyżeczki pasty miso
- natka pietruszki
- sól, pieprz, chili
- oliwa, masło
sposób:
Cebule pokroić w kostkę i zezłocić w garnku żeliwnym, w którym całość będzie się dusiła na maśle wymieszanym z oliwą. W tym czasie przekrojone na połówki cykorie partiami podsmażyć na patelni (szybko, na dużym ogniu - tak, żeby przyrumieniły się we wzorki przekrojone połówki cykoriowe). Przyrumienioną cykorię przełożyć do zezłoconej cebuli, dodać pomidorowe kawałki i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i chili (oraz, w wersji bez gorgonzoli, 1 łyżeczkę miso). Przykryć i dusić 20-35 minut. Po tym czasie cykoria powinna być już miękka po nakłuciu. Jeśli tak dodać na wierzch pokruszoną gorgonzolę albo pozostałą część miso i posiekany szczypiorek; przykryć jeszcze na 2-5 minut.
Podawać z ryżem i sałatką. Koniecznie musi być obficie posypane natką pietruszki i można jeszcze posypać świeżym szczypiorkiem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz