cykoria z gorgonzolą lub bez

na podstawie: http://najsmaczniejszy.com.pl/przepisy/duszona-cykoria-z-gorgonzola/

składniki (na 4 porcje):

  • 4 cykorie
  • 2 średnie cebule
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypiorek/cybuchy
  • 5-7 dag gorgonzoli lub innego sera z niebieską pleśnią ALBO 2-3 łyżeczki pasty miso
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, chili
  • oliwa, masło

sposób:
Cebule pokroić w kostkę i zezłocić w garnku żeliwnym, w którym całość będzie się dusiła na maśle wymieszanym z oliwą. W tym czasie przekrojone na połówki cykorie partiami podsmażyć na patelni (szybko, na dużym ogniu - tak, żeby przyrumieniły się we wzorki przekrojone połówki cykoriowe). Przyrumienioną cykorię przełożyć do zezłoconej cebuli, dodać pomidorowe kawałki i koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem i chili (oraz, w wersji bez gorgonzoli, 1 łyżeczkę miso). Przykryć i dusić 20-35 minut. Po tym czasie cykoria powinna być już miękka po nakłuciu. Jeśli tak dodać na wierzch pokruszoną gorgonzolę albo pozostałą część miso i posiekany szczypiorek; przykryć jeszcze na 2-5 minut.

Podawać z ryżem i sałatką. Koniecznie musi być obficie posypane natką pietruszki i można jeszcze posypać świeżym szczypiorkiem.

koniec.

Komentarze