Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- ½ czerwonej papryki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 4 ziemniaki
- 400 g pomidorów krojonych lub passaty + pomidorki koktajlowe w zalewie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka tymianku
- ostra papryczka w proszku (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- feta
Sposób:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż cebula się zeszkli. Dodać drobno pokrojoną paprykę oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Po wymieszaniu smażyć jeszcze przez kilka minut.
Do smażących się warzyw wlać 1 litr bulionu warzywnego oraz drobno pokrojone ziemniaki, wypłukaną soczewicę, passatę i liście laurowe. Gotować pod przykryciem 15 minut.
Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę tymianku oraz ostrą papryczkę w proszku, sól i pieprz do smaku wedle uznania.
Do gorącej zupy dodać pokruszony ser feta.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz