zupa z soczewicy z ziemniakami, fetą i tymiankiem

 Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • 4 ziemniaki
  • 400 g pomidorów krojonych lub passaty + pomidorki koktajlowe w zalewie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ostra papryczka w proszku (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • feta
Sposób:

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż cebula się zeszkli. Dodać drobno pokrojoną paprykę oraz 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Po wymieszaniu smażyć jeszcze przez kilka minut.  

Do smażących się warzyw wlać 1 litr bulionu warzywnego oraz drobno pokrojone ziemniaki,  wypłukaną soczewicę, passatę i liście laurowe. Gotować pod przykryciem 15 minut.
 
Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę tymianku oraz ostrą papryczkę w proszku, sól i pieprz do smaku wedle uznania. 
 
Do gorącej zupy dodać pokruszony ser feta.

koniec.


Komentarze