fasola w sosie pomidorowym z fetą

 Składniki:

  • Pół cebuli
  • 250 g przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Cukier do smaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 250 g ugotowanej fasoli czerwonej
  • 2 łyżki oliwek czarnych
  • 40 g sera feta do posypania
  • Natka pietruszki do posypania
  • Oliwa do smażenia

Sposób:

Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, roztarte w palcach oregano. Gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut (lub dłużej, jeśli macie rzadszy przecier). Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.

Do sosu dodajemy fasolę i oliwki, podgrzewamy. Danie przekładamy do misek, posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.

Komentarze