Składniki:
- Pół cebuli
- 250 g przecieru pomidorowego (passata)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Cukier do smaku
- Sól i pieprz do smaku
- 250 g ugotowanej fasoli czerwonej
- 2 łyżki oliwek czarnych
- 40 g sera feta do posypania
- Natka pietruszki do posypania
- Oliwa do smażenia
Sposób:
Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, roztarte w palcach oregano. Gotujemy bez przykrycia przez około 5 minut (lub dłużej, jeśli macie rzadszy przecier). Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Do sosu dodajemy fasolę i oliwki, podgrzewamy. Danie przekładamy do misek, posypujemy pokruszoną fetą i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz