szakszuka

 składniki (dla 2 osób):

  • 3 jajka
  • pulpa pomidorowa i trochę passaty
  • papryka (ew. cebula)
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, papryka wędzona, papryka słodka, lebiodka, cukier
  • olej + masło do smażenia
  • natka

sposób:

Na patelni lub w garnku żeliwnym smażymy pokrojoną w kostkę paprykę lub cebulę. Papryka jest lepsza jak jest tylko lekko podsmażona i zachowuje jędrność. Dorzucić pulpę i passatę, dodać przyprawy i poszatkowany czosnek. Trochę zredukować sos, po czym dodać jajka - nie trzeba robić dołków na jajka, można je dodać na sos. Koniecznie przykryć i rozkręcić mocno temperaturę, tak żeby białko jajka się ścięło, ale żółtko zostało półpłynne. Przełożyć na talerze, obsypać natką, posolić jajka.

koniec.

Komentarze