na podstawie: http://whiteplate.com/2019/02/placek-z-wisniami-dla-agenta-coopera/
składniki:
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- ok. 2 łyżki wody
- 2 szklanki wytłoków wiśniowych
- otarta skórka z jednej cytryny
- sok z 1/3-1/2 cytryny
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 2-3 łyżki brązowego cukru
sposób:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Masło, mąkę i cukier wrzucić do miski i wyrobić ciasto, na sam koniec dodać wody - tylko tyle, żeby ciasto się skleiło (nie ma się lepić). Połową ciasta wylepić formę do tarty, ponakłuwać i wstawić do podpieczenia na 10 min. Drugą połowę włożyć do zamrażalnika.
W tym czasie przygotować farsz wiśniowy: wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Ilość mąki ziemniaczanej uzależnić od tego jak bardzo mokre są wiśnie.
Ciasto wyjąć z piekarnika, piekarnik skręcić do ok. 150 stopni.
Drugą część ciasta wyjąć z zamrażalnika i na papierze do pieczenia rozwałkować na koło o średnicy nieco większej niż średnica formy do tarty.
Na podpieczony spód wyłożyć wiśnie, przykryć je drugą częścią ciasta, a brzegi powpychać między spód, a wiśnie. Wierzch skropić wodą i posypać kryształkami cukru.
Wstawić do piekarnika na godzinę - jeśli ciasto zaczęłoby się wcześniej za bardzo przypiekać, to skręcić temperaturę.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz