czarna soczewica na lunch

na podstawie: https://www.kuchniaplus.pl/przepisy/soczewica-po-parysku

składniki:

  • 1 szklanka czarnej soczewicy
  • 1 duży por (lub dwa mniejsze)
  • 3 cykorie
  • olej, oliwa
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka musztardy
  • pół łyżki cukru trzcinowego (lub miodu) / można spróbować dodać odrobinę melasy
  • odrobina papryki wędzonej
  • szczypta tymianku

sposób:
Soczewicę ugotować do miękkości (ok. 30 min). Posolić dopiero na końcu gotowania. Na dużej patelni (lub w garnku żeliwnym) rozgrzać mocno olej. Pora posiekać na pół-okręgi i wrzucić na rozgrzany olej. Gaz pod garnkiem zmniejszyć i dodać posiekaną cykorię (każdą główkę przeciąć wzdłuż na ćwiartki i posiekać w poprzek). Podsmażać przez około 10 min. Po tym czasie dodać sporą szczyptę soli i ugotowaną soczewicę. W szklance wymieszać około 4 łyżki oliwy, paprykę wędzoną, musztardę, cukier. Palnik pod potrawką z soczewicy wyłączyć i całość polać oliwą z przyprawami. Posypać tymiankiem i wymieszać.
Podawać z pieczywem na lunch.

koniec.

Komentarze