zapiekanka selerowa

na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/zapiekanka-selerowa/


składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg selera (2 duże bulwy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • ok. 70 ml krojonych pomidorów ze słoika (2 puszki)
  • 2/3-3/4 szklanki mielonych (ale nie bardzo drobno) orzechów laskowych
  • natka pietruszki
  • ew. 2 łyżki martwych drożdży (można pominąć)
  • sól, pieprz
  • oliwa

sposób:

Selery obrać i pokroić w cienkie plastry (ok. 0,5 cm), a następnie ugotować we wrzącej, posolonej wodzie ok. 5 min (aż będą miękkie). Odcedzić.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.
W rondlu rozgrzać oliwę, na której podsmażyć posiekany czosnek i kapary. Po 2-3 minutach dodać pomidory, sól i pieprz i pogotować całość 10 min.
Zmielone orzechy uprażyć na patelni. Orzechy wymieszać z drożdżami i solą.

dno naczynia żaroodpornego wysmarować 4-3 łyżkami sosu pomidorowego, na to wyłożyć warstwę plastrów selera i obsypać orzechami. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch delikatnie oblać oliwą.
Zapiekać 20-25 minut.

Można podawać z upieczonymi w piekarniku ziemniaczkami (ziemniaki należy włożyć do piekarnika wcześniej niż zapiekankę).

koniec.

Komentarze