na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/wegetarianski-shepherds-pie/
składniki (na 4 spore porcje i 2 mniejsze):
składniki (na 4 spore porcje i 2 mniejsze):
- 250 g zielonej soczewicy (można wcześniej namoczyć we wrzątku przez 1-2 godziny, wtedy gotuje się ją tylko 25 min)
- 2 nieduże marchewki
- 4 laski selera naciowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tymianku
- szczypta rozmarynu
- sól, pieprz
- duży słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1-1,5 szklanki wody
oraz
- 10 średnich ziemniaków
- nieco gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)
- ok. 50 g masła
- świeżo zmielony pieprz
- mała szczypta rozmarynu
sposób:
Soczewicę ugotować. Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku żeliwnym na oleju (przyzwoita ilość oleju). Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, selera przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Gdy cebula zacznie się złocić dodać marchew i selera, posmażyć ok. 10 min, a następnie dodać ugotowaną soczewicę, posiekany czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wszystko wymieszać i smażyć kolejne 10-15 min. Po tym czasie spróbować i doprawić, jeśli trzeba. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
W tym czasie ugnieść ziemniaki na puree z połową masła i gałką muszkatołową. Następnie dodać wody, tak, żeby powstała dosyć miękka masa, którą łatwo będzie można rozsmarować.
Najlepiej żeby mieć 6 kokilków i tam pakować masę soczewicową, ale jak się nie ma, to jedno naczynie żaroodporne też da radę. Na masę z soczewicy nakładamy pierzynkę z puree, którą delikatnie oprószamy suszonym rozmarynem, a obficie pieprzem. Na wierzchu układamy jeszcze wiórki masła.
Zapiekamy przez 30-40 min, jeśli używamy dużego naczynia, jeśli mniejszych, to zapewne 20-30 min wystarczy.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz