shepherd’s pie, czyli zapiekanka ziemniaczana

na podstawie: https://www.jadlonomia.com/przepisy/wegetarianski-shepherds-pie/


składniki (na 4 spore porcje i 2 mniejsze):

  • 250 g zielonej soczewicy (można wcześniej namoczyć we wrzątku przez 1-2 godziny, wtedy gotuje się ją tylko 25 min)
  • 2 nieduże marchewki
  • 4 laski selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta tymianku
  • szczypta rozmarynu
  • sól, pieprz
  • duży słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1-1,5 szklanki wody
oraz
  • 10 średnich ziemniaków
  • nieco gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki wody (lub trochę więcej)
  • ok. 50 g masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • mała szczypta rozmarynu

sposób:

Soczewicę ugotować. Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku żeliwnym na oleju (przyzwoita ilość oleju). Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, selera przekroić wzdłuż i pokroić w plasterki. Gdy cebula zacznie się złocić dodać marchew i selera, posmażyć ok. 10 min, a następnie dodać ugotowaną soczewicę, posiekany czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wszystko wymieszać i smażyć kolejne 10-15 min. Po tym czasie spróbować i doprawić, jeśli trzeba. Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
W tym czasie ugnieść ziemniaki na puree z połową masła i gałką muszkatołową. Następnie dodać wody, tak, żeby powstała dosyć miękka masa, którą łatwo będzie można rozsmarować.
Najlepiej żeby mieć 6 kokilków i tam pakować masę soczewicową, ale jak się nie ma, to jedno naczynie żaroodporne też da radę. Na masę z soczewicy nakładamy pierzynkę z puree, którą delikatnie oprószamy suszonym rozmarynem, a obficie pieprzem. Na wierzchu układamy jeszcze wiórki masła.
Zapiekamy przez 30-40 min, jeśli używamy dużego naczynia, jeśli mniejszych, to zapewne 20-30 min wystarczy.

koniec.

Komentarze