przepis za: https://www.jadlonomia.com/przepisy/bigos-z-boczniakami/
składniki:
przyprawy:
składniki:
- 1 cebula
- olej
- 2 słoiki kiszonej kapusty
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki zielonej soczewicy, suchej
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 suszone lub wędzone śliwki
- 10 g suszonych grzybów
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól i czarny pieprz, najlepiej grubo zmielony
- 500 g boczniaków
- olej
- 2 1/2 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka melasy buraczanej
- ok. 300-500 g pieczarek jasnych lub brązowych
przyprawy:
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 4 goździki
- 3 owoce jałowca
- 1 łyżeczka kminku
- 1 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka cząbru
sposób:
Na dnie bardzo dużego garnka rozgrzać dużo oleju, dodać cebulę i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać wszystkie przyprawy i smażyć 2–3 minuty.
Do podsmażonej cebulki dodać kiszoną kapustę (przepłukać wcześniej większość kapusty), wodę oraz sól i gotować wszystko pod przykryciem przez 45 minut.
W międzyczasie suchą soczewicę ugotować w lekko osolonym wrzątku lub wrzucić surową, jabłko w skórce zetrzeć, grzyby namoczyć. Dodać wszystko do kapusty (dolać również wodę z grzybów), kiedy ta trochę zmięknie i gotować pod przykryciem przez godzinę lub dłużej na najmniejszym ogniu, mieszając co godzinę.
Przed podaniem bigosu przygotować boczniaki. Grzyby pokroić w grube paski wzdłuż blaszek na niezbyt duże kawałki, nóżki pokroić drobno i smażyć partiami na bardzo rozgrzanej patelni. Po wrzuceniu boczniaków poczekać 1–2 minuty i zamieszać, ponownie zamieszać po kolejnych 2 minutach.
Gdy grzyby będą złote wlać sos sojowy, melasę i intensywnie mieszając odparować płyn. Boczniaki przełożyć na papierowy ręcznik i odsączyć. Pieczarki pokroić w spore kawałki i podsmażać partiami na gorącej patelni. Po usmażeniu posolić.
Na koniec bigos doprawić solą i pieprzem, dodać boczniaki i pieczarki, zamieszać i podawać.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz