pieczarki (na 4 porcje):
- ok.60 dag pieczarek (najlepiej małych)
- 1 łyżka sosu worcestershire
- duży ząbek czosnku
- ok. pół szklanki oliwy
- sól, pieprz
sos carbonare (na 2 porcje):
- żółtko (1 żółtko na 1 osobę)
- starty ser (dziugas, parmezan)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- makaron spaghetti (ok. 70 g na osobę)
sposób:
Sos worcester, zgnieciony czosnek, sól i pieprz wymieszać z oliwą, wylać powstały sos na pieczarki pokrojone na spore kawałki, wstawić do nagrzanego piekarnika (piekarnik na 5-6) i piec ok. 30 minut, do zrumienienia. Można przemieszać w połowie pieczenia.
Do żółtek dorzucić sporą ilość startego sera, odrobinę soli, świeżo zmielony pieprz (koniecznie) i wymieszać. Ugotować makaron. Pod koniec gotowania makaronu, wlewać po łyżeczce wody z makaronu do masy żółtkowo-serowej, mieszać, dolewać kolejną łyżeczkę i mieszać, aż sos zrobi się dosyć rzadki i "zahartowany". W międzyczasie w rondlu podgrzać oliwę, wrzucić odcedzony makaron (zastawić trochę wody, żeby dodać ew. do sosu), pieczarki i wymieszać. Wylać sos żółtkowo-serowy, odsunąć rondel z gazu, wymieszać i znowu podgrzewać, aż sos zrobi się jasny i gładki. Uważać, żeby sos się nie zważył - jeśli coś takiego się dzieje, dolać wody z makaronu. Można podawać z natką pietruszki.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz