carbonare z pieczarkami




pieczarki (na 4 porcje):


  • ok.60 dag pieczarek (najlepiej małych)
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • duży ząbek czosnku
  • ok. pół szklanki oliwy
  • sól, pieprz


sos carbonare (na 2 porcje):


  • żółtko (1 żółtko na 1 osobę)
  • starty ser (dziugas, parmezan)
  • sól, świeżo zmielony pieprz


  • makaron spaghetti (ok. 70 g na osobę)

sposób:

Sos worcester, zgnieciony czosnek, sól i pieprz wymieszać z oliwą, wylać powstały sos na pieczarki pokrojone na spore kawałki, wstawić do nagrzanego piekarnika (piekarnik na 5-6) i piec ok. 30 minut, do zrumienienia. Można przemieszać w połowie pieczenia.
Do żółtek dorzucić sporą ilość startego sera, odrobinę soli, świeżo zmielony pieprz (koniecznie) i wymieszać. Ugotować makaron. Pod koniec gotowania makaronu, wlewać po łyżeczce wody z makaronu do masy żółtkowo-serowej, mieszać, dolewać kolejną łyżeczkę i mieszać, aż sos zrobi się dosyć rzadki i "zahartowany". W międzyczasie w rondlu podgrzać oliwę, wrzucić odcedzony makaron (zastawić trochę wody, żeby dodać ew. do sosu), pieczarki i wymieszać. Wylać sos żółtkowo-serowy, odsunąć rondel z gazu, wymieszać i znowu podgrzewać, aż sos zrobi się jasny i gładki. Uważać, żeby sos się nie zważył - jeśli coś takiego się dzieje, dolać wody z makaronu. Można podawać z natką pietruszki.

koniec.


Komentarze