przepis na podstawie: https://www.ograniczamsie.com/2016/12/imam-bayildi-baklazan-turecku.html?fbclid=IwAR08Zo9jxJJPMhwWc9xtttFRRyRL2w78e-nmJ467oiMWoUq3N578qwwfKr8
składniki (na 2 obiady):
składniki (na 2 obiady):
- 6 małych, równej wielkości bakłażanów
- 2 kolorowe papryki
- pomidory z puszki (lub ze słoika) lub kilka pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tymianek, oregano, bazylia, etc
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz do smaku
sposób:
Bakłażany myjemy i nacinamy wzdłuż. Łodygi warzyw zostawiamy. Smarujemy olejem, zarówno skórkę jak i wnętrze warzywa, przyprawiamy solą. Każdy bakłażan owijamy folią i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, do miękkości (można piec 10 min dłużej - a trzeba, jak bakłażany są większe; bakłażany muszą być naprawdę miękkie). Należy sprawdzić każdy bakłażan, czy faktycznie jest miękki - niewielka różnica w wielkości bakłażanów może mieć wpływ na końcowy efekt niedopieczenia.
W tym czasie przygotowujemy składniki na farsz. Cebulę pokroić w cienkie piórka, podsmażyć na oliwie. Następnie dorzucamy do niej paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodajemy pomidory, dosalamy, pieprzymy, dodajemy przyprawy. Na koniec dodajemy posiekany czosnek.
Wyjmujemy bakłażany, w "kieszonkę" wkładamy tyle farszu, ile się zmieści. Pieczemy bakłażany z farszem bez przykrycia przez ok. 25 minut w temperaturze ok. 180-190 stopni.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz