śliwki marynowane / śliwki w occie

przepis na podstawie: https://www.olgasmile.com/sliwki-w-occie.html

Nie wiadomo jeszcze czy wyszło smaczne.

składniki:

  • 1 kg twardych śliwek
  • 200 ml octu spirytusowego
  • 20 dag cukru + cukier do zasypania śliwek
  • goździki
  • cynamon

sposób:
Śliwki wydrylować (ale mają pozostać w całości, nie w połówkach), włożyć do naczynia z pokrywką. Przygotować zalewę: zagotować ocet z cukrem i przyprawami, i wrzącym zalać śliwki.
Przykryć pokrywką i odstawić na 24 godziny (można od czasu do czasu zamieszać, żeby wszystkie śliwki puszczały sok). Śliwki na sicie odcedzić z zalewy (można je docisnąć, żeby wycisnąć maksymalnie dużo płynu) i włożyć do słoików a następnie zasypać cukrem (na półlitrowy słoik wchodzą 3 łyżki cukru), a następnie odstawić do piwnicy na kilka tygodni. Ocet zlać do nieprzejrzystej butelki. Można używać do sosów itp.

koniec.

Komentarze