ratatouille


składniki (na 6 porcji):

  • cukinia - 2 szt.
  • bakłażan - 2 szt.
  • pomidor - ok. 10 szt.
  • czosnek - 5-6 ząbków, może być więcej
  • cebula - 2-3 szt.
  • papryka - 2 duże szt.
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa

sposób:

Bakłażany, cukinie i papryki pokroić w kostkę; bakłażany nasolić i odstawić, czosnek pokroić w plastry. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w nieduże kawałki. Na oliwie smażyć każde warzywo z osobna: bakłażany, cukinie, papryki - można smażyć w garnku żeliwnym, albo w mniejszych partiach na patelni. Cebulę podsmażyć, gdy się zarumieni dodać pomidory i czosnek. Kiedy już ze składników utworzy się sos dodać tymianek, sól i pieprz. Na koniec dodać pozostałe warzywa i gotować ok. 10 minut.

koniec.

Komentarze