owoce pod kruszonką / crumble

inspirowane: https://filozofiasmaku.pl/2015/07/16/owoce-zapiekane-pod-kruszonka/

składniki:

owoce, jakie akurat są dostępne, np.:

  • 2 jabłka
  • 3 gruszki
  • 0,5 kg śliwek


albo:

  • słoik wytłoków wiśniowych
  • jabłka


albo:

  • maliny
  • jagody
  • porzeczki


bądź, co przyjdzie do głowy.

składniki na kruszonkę:

  • 10 dag płatków owsianych lub mąki owsianej (lub w dowolnych proporcjach wymieszanych)
  • 5-7 dag masła
  • 3-4 dag cukru brązowego (im słodsze owoce, tym mniej)

sposób:
Przygotować kruszonkę: wszystko zmieszać razem rękoma, bądź w jakimś ustrojstwie. Owoce wyłożyć do formy i obsypać kruszonką. I teraz najważniejsze - piec w stosunkowo niskiej temperaturze (jakieś 120 st) przez 45 min do godziny, aż kruszonka się zezłoci. Zezłocenie można osiągnąć również, piekąc w 180 st. przez pół godziny, ale wtedy owoce puszczają sok, a ten nie zdąży częściowo odparować i uzyskujemy owoce w papce owsianej, a nie owoce pod kruszonką.

koniec.

Komentarze