inspirowane: https://filozofiasmaku.pl/2015/07/16/owoce-zapiekane-pod-kruszonka/
składniki:
owoce, jakie akurat są dostępne, np.:
albo:
albo:
bądź, co przyjdzie do głowy.
składniki na kruszonkę:
składniki:
owoce, jakie akurat są dostępne, np.:
- 2 jabłka
- 3 gruszki
- 0,5 kg śliwek
albo:
- słoik wytłoków wiśniowych
- jabłka
albo:
- maliny
- jagody
- porzeczki
bądź, co przyjdzie do głowy.
składniki na kruszonkę:
- 10 dag płatków owsianych lub mąki owsianej (lub w dowolnych proporcjach wymieszanych)
- 5-7 dag masła
- 3-4 dag cukru brązowego (im słodsze owoce, tym mniej)
sposób:
Przygotować kruszonkę: wszystko zmieszać razem rękoma, bądź w jakimś ustrojstwie. Owoce wyłożyć do formy i obsypać kruszonką. I teraz najważniejsze - piec w stosunkowo niskiej temperaturze (jakieś 120 st) przez 45 min do godziny, aż kruszonka się zezłoci. Zezłocenie można osiągnąć również, piekąc w 180 st. przez pół godziny, ale wtedy owoce puszczają sok, a ten nie zdąży częściowo odparować i uzyskujemy owoce w papce owsianej, a nie owoce pod kruszonką.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz