grochówka

na podstawie: https://wegefaza.blogspot.com/2015/03/grochowka-w-wersji-wege.html oraz http://veganbanda.pl/recipe/weganska-grochowka-z-grzybami-i-jarmuzem/

składniki (na mniej więcej 6 porcji):

  • 2 (mogą być niepełne) szklanki grochu łuskanego
  • 3 cebule
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża pietruszka
  • mały por
  • mały seler
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 garści suszonych podgrzybków (można trochę połamać przed wrzuceniem)
  • nieco łodyżek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4-5 kulek jałowca
  • 3-4 liście laurowe
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • ew. można dodać nieco zmielonego kminku

sposób:
Groch zalać wodą i moczyć przez noc. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoto (ważne, żeby nie była tylko zeszklona, a bardziej podsmażona), czosnek posiekać w plastry i dodać do smażącej się cebuli. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plasterki; pozostałe warzywa również pokroić w kostkę (lub zetrzeć na tarce) i dodać do cebuli. Całość zalać wodą, dodać grzyby, łodygi naci i przyprawy (bez soli: ponoć lepiej się groch gotuje bez soli - ale czy to prawda?). Gotować całość przez dłuższy czas (ok. godziny). Następnie doprawić solą i pieprzem. Na tym etapie można dodać jeszcze mielony kminek i zgnieciony ząbek czosnku.

koniec.

Komentarze