na podstawie: https://wegefaza.blogspot.com/2015/03/grochowka-w-wersji-wege.html oraz http://veganbanda.pl/recipe/weganska-grochowka-z-grzybami-i-jarmuzem/
składniki (na mniej więcej 6 porcji):
składniki (na mniej więcej 6 porcji):
- 2 (mogą być niepełne) szklanki grochu łuskanego
- 3 cebule
- 1 mała marchewka
- 1 duża pietruszka
- mały por
- mały seler
- 3-4 ziemniaki
- 2 garści suszonych podgrzybków (można trochę połamać przed wrzuceniem)
- nieco łodyżek natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 kulek jałowca
- 3-4 liście laurowe
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka lubczyku
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- ew. można dodać nieco zmielonego kminku
sposób:
Groch zalać wodą i moczyć przez noc. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoto (ważne, żeby nie była tylko zeszklona, a bardziej podsmażona), czosnek posiekać w plastry i dodać do smażącej się cebuli. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plasterki; pozostałe warzywa również pokroić w kostkę (lub zetrzeć na tarce) i dodać do cebuli. Całość zalać wodą, dodać grzyby, łodygi naci i przyprawy (bez soli: ponoć lepiej się groch gotuje bez soli - ale czy to prawda?). Gotować całość przez dłuższy czas (ok. godziny). Następnie doprawić solą i pieprzem. Na tym etapie można dodać jeszcze mielony kminek i zgnieciony ząbek czosnku.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz