Na podstawie: https://cookit.pl/przepis/208055/Bezglutenowe+ciastka+owsiane+bez+cukru+z+rodzynkami+i+slonecznikiem oraz http://chwiladlamnie.pl/2014/12/ciastka-z-ziarnami/
składniki:
składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki otrąb pszennych
- 1/3 szkalnki mielonego siemiania lnianego
- 1/3 szklanki mielonych (lub mocno rozdrobnionych) orzechów
- ew. 1/3 szklanki mielonych (lub mocno rozdrobnionych) migdałów
- 8 daktyli
- 1/2 szklanki rodzynek namoczonych w wodzie
- 2 łyżki miodu
- 180 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
sposób:
Ziarna słonecznika podprażyć na patelni. Daktyle i rodzynki zmiksować na gładką masę (jeśli daktyle są zbyt wysuszone, to wcześniej je zalać wrządkiem razem z rodzynkami). Masło roztopić i dodać miód.
Wszystkie składniki wymieszać w jednolita masę. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 15 min.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz