przepis na podstawie:
https://www.theiranianvegan.com/recipes/vegan-bademjan-kababi-walnut-and-pomegranate-stuffed-aubergines?fbclid=IwAR32Kmup2wc942DREERntgV86AqdKDZB-qp5URDu40V37wrgFB5t4rRvLqk
składniki (na 2 obiady):
sposób:
Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż (w ostateczności nacinamy i wtedy łodygi zostawiamy). Smarujemy olejem, zarówno skórkę jak i wnętrze warzywa, przyprawiamy solą. Układamy na blasze rozcięciem do dołu i pieczemy w 180-200 stopniach przez ok. 30-40 minut, do miękkości. Należy sprawdzić każdy bakłażan, czy faktycznie jest miękki - niewielka różnica w wielkości bakłażanów może mieć wpływ na końcowy efekt niedopieczenia.
Z upieczonych bakłażanów łyżką wygrzebujemy większość miękkiego wnętrza i dodajemy do orzechów i mieszamy. Tak przygotowanym farszem orzechowym napełniamy wydrążone bakłażany. Zapiekamy bakłażany jeszcze ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku lub na patelni pod przykrywką.
- 4 małe bakłażany (ok. 18 cm długości) - bardzo ważne, żeby były tej samej wielkości
- 200 g zmielonych (ale nie bardzo drobno) orzechów włoskich
- 1/4 szklanki melasy z granatów (ostatnim razem była 1/3 szklanki i było nieco zbyt intensywne)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 1 łyżka mięty
- mniej więcej łyżeczka soli
- ew. można dać płaską łyżeczkę cynamonu
- ew. do smaku: 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- płaska łyżeczka płatków chilli
- olej rzepakowy/oliwa do smażenia
- do podania: pomidorki koktajlowe, natka pietruszki i ryż
sposób:
Bakłażany myjemy i przecinamy wzdłuż (w ostateczności nacinamy i wtedy łodygi zostawiamy). Smarujemy olejem, zarówno skórkę jak i wnętrze warzywa, przyprawiamy solą. Układamy na blasze rozcięciem do dołu i pieczemy w 180-200 stopniach przez ok. 30-40 minut, do miękkości. Należy sprawdzić każdy bakłażan, czy faktycznie jest miękki - niewielka różnica w wielkości bakłażanów może mieć wpływ na końcowy efekt niedopieczenia.
W czasie pieczenia bakłażanów: cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na oleju/oliwie kilka minut. Dodajemy przyprawy. Dodajemy orzechy włoskie i pastę z grantów i przecier pomidorowy. Podsmażamy całość, żeby się połączyła przez 3-4 minuty.
Z upieczonych bakłażanów łyżką wygrzebujemy większość miękkiego wnętrza i dodajemy do orzechów i mieszamy. Tak przygotowanym farszem orzechowym napełniamy wydrążone bakłażany. Zapiekamy bakłażany jeszcze ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku lub na patelni pod przykrywką.
Podawać z ryżem, posypane natką.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz