przepis na podstawie: http://konkolpolny.pl/nadziewane-baklazany/
składniki (na 2 obiady):
- 4 małe bakłażany (ok. 18 cm długości) - bardzo ważne, żeby były tej samej wielkości
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki pasty z granatów (melasy)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka kurkumy
- 1 płaska łyżeczka suszonej kolendry
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- ok. 150 ml wody
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
sposób:
Bakłażany myjemy i nacinamy wzdłuż. Łodygi warzyw zostawiamy. Smarujemy olejem, zarówno skórkę jak i wnętrze warzywa, przyprawiamy solą. Każdy bakłażan owijamy folią i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30 minut, do miękkości. Należy sprawdzić każdy bakłażan, czy faktycznie jest miękki - niewielka różnica w wielkości bakłażanów może mieć wpływ na końcowy efekt niedopieczenia.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy przyprawy. Dodajemy orzechy włoskie i pastę z grantów. W tym momencie całość może szybko zgęstnieć, ale wlewać wodę partiami, bo za dużo wody trzeba będzie długo redukować. Dodajemy cukier. Do nadziewania bakłażanów potrzebujemy pasty o stałej konsystencji.
Upieczone bakłażany napełniamy orzechowym farszem w miejscu, gdzie wcześniej je nacinaliśmy. Można wyciągnąć trochę miąższu, by zrobić więcej miejsca na farsz. Zapiekamy bakłażany jeszcze ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Upieczone bakłażany napełniamy orzechowym farszem w miejscu, gdzie wcześniej je nacinaliśmy. Można wyciągnąć trochę miąższu, by zrobić więcej miejsca na farsz. Zapiekamy bakłażany jeszcze ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Można podawać z ryżem.
koniec.
Komentarze
Prześlij komentarz